Violeta Stoica

Atât Primăria Slănic și instituțiile din subordine, cât și Salina Slănic, parte componentă a Societății naționale a Sării Salrom, au fost în atenția Curții de Conturi, în cadrul verificărilor efectuate anul trecut.
Dacă, la Salina Slănic, auditorii Curții de Conturi au descoperit plăți efectuate pentru unele lucrări neprevăzute în contracte sau majorări nejustificate la transportul personalului de acasă către locul de muncă și viceversa, la autoritatea publică locală au fost găsite nereguli inclusiv la Baia Verde – complexul turistic deschis cu chiu, cu vai, în urmă cu câțiva ani, după finalizarea lucrării pe fonduri europene și ale Ministerului Dezvoltării.

Slanic --Slanic -

Printre autoritățile verificate periodic de către reprezentanții Curții de Conturi circulă vorba că, orice ai face, auditorii externi ai acestei instituții tot găsesc nod în papură și în rapoartele finale de la încheierea controalelor se lasă cu consemnarea unor nereguli. În unele cazuri poate fi real. Iar autoritățile verificate au posibilitatea de a contesta în instanță deciziile emise de Curtea de Conturi.
Una peste alta, în cursul anului trecut, Camera de Conturi Prahova a depistat multe neconformități la instituțiile prahovene auditate. Printre acestea, se află și Primăria Slănic. La nivel național, în corzi au intrat și cei de la Societatea Națională a Sării Salrom și, implicit, sucursalele sale, inclusiv aceea de la Salina Slănic Prahova.
Potrivit raportului Curții de Conturi întocmit după controlul modului de administrare a patrimoniului pentru activităţi de extracţie a sării și de valorificare a produselor din sare, la sucursala Salina Slănic – conform auditorilor – s-a stabilit că “nu au fost întreprinse toate măsurile pentru încasarea penalităților stabilite conform clauzelor contractuale, în cazul a trei clienți, în sumă de 50.000 de lei; au fost efectuate plăți nejustificate în sumă de 40.000 de lei, prin acceptarea la plată a unor lucrări de frezare, efectuate pe o suprafață cu 2.000 mp mai mare decât cea stabilită prin contractul de execuție; au fost majorate nejustificat cheltuielile cu serviciile de transport personal, la și de la locul de muncă, cu suma totală de 154.000 de lei, prin confirmarea la plată a unui număr de 824 de curse care nu au fost efectiv prestate pentru transportul personalului”. Aceasta din urmă, de altfel, a fost și cea mai gravă problemă descoperită de Curtea de Conturi la Salina Slănic.
Și plățile nelegale au fost luate în colimator de către inspectorii financiari, care au consemnat că prin acceptarea la plată a manoperei pentru lucrări neexecutate și decontarea unor materiale la prețuri mai mari decât prețurile justificate cu facturi de la furnizor, s-ar fi efectuat plăți necuvenite de 140.000 de lei, la care s-au adăugat dobânzi de 32.000 de lei.

Repararea capitală a unui strung la preț de utilaj nou

Curtea de Conturi a mai precizat, în raportul aferent activităților desfășurate în cursul anului trecut, și că la Salina Slănic au mai fost achiziționate servicii de reparații capitale pentru un strung, supraevaluate, estimate la suma de 52.000 de lei, reprezentând totalul elementelor de cheltuieli ce nu au fost justificate, în condițiile în care atât valoarea de piață a unui strung de același tip, recondiționat, cât și valoarea unui strung nou, cu caracteristici tehnico-funcționale similare, sunt sub prețul plătit pentru reparația capitală.

Telefon mobil de fițe, pe bani publici

Camera de Conturi Prahova a verificat, în cursul anului trecut, modul în care s-au cheltuit banii publici prin primăriile prahovene. Și la Primăria Slănic au fost găsite multe nereguli, inclusiv la Baia Verde, complexul turistic construit cu fonduri europene și de la Ministerul Dezvoltării. Ei bine, potrivit raportului privind finanțele publice locale, “în urma auditului financiar efectuat, s-a constatat că în perioada 2014 – 2015, entitatea nu a procedat la înregistrarea în scopul de TVA aferent activităților economice desfășurate în cadrul Complexului turistic și de Agrement „Baia Verde„ din Slănic, avându-se în vedere că veniturile realizate au depășit plafonul de scutire prevăzut de Codul Fiscal, fapt ce a condus la necalcularea, neînregistrarea și nevirarea la bugetul de stat a taxei pe valoarea adăugată, estimată la nivelul sumei de 102.837 de lei. De altfel, la finalul controlului, reprezentanții Curții de Conturi au cerut în mod expres înregistrarea în scopuri de TVA a activității desfășurate în cadrul Complexului turistic „Baia Verde” și aplicarea prevederilor referitoare la taxa pe valoare adăugată.
Pe de altă parte, conform aceleiași surse, “din auditarea modului de decontare a lucrărilor la obiectivul de investiții “Reabilitare şi modernizare străzi – Dealului, Mioriţa, Calea Văleni, Gheorghe Lazăr, Valea Pietrii, Primăverii, Victoriei”, s-a constatat că Primăria Slănic a efectuat, în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016, plăți nelegale de la Capitolul 84.02 (71.01) – “Transporturi” către antreprenor, în valoare totală de 76.905,64 de lei, reprezentând lucrări neefectuate (săpătura, strat fundație nisip, strat fundație balast şi strat fundație piatră spartă). Pentru plățile nelegale au fost calculate dobânzi penalizatoare în valoare de 3.579,37 lei”.
Nu în ultimul rând, din verificările realizate de Camera de Conturi Prahova la unitatea administrativ-teritorială a orașului Slănic s-a mai descoperit ceva: a fost cumpărat un telefon mobil de fițe. Conform fișei întocmite de auditori după verificările de la Primăria Slănic, anul trecut, s-a mai constatat că s-a achiziționat, „în anul 2015, un telefon mobil în valoare de 2.868,49 lei, în condițiile în care acest mijloc fix nu a avut prevedere bugetară aprobată și nu a fost prevăzut în lista de dotări și în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2015, pentru imobilizarea sumei fiind calculate dobânzi de 258 lei”.