Nicoleta Dumitrescu

Hotărât lucru, „locatarii” din cele mai importante palate din România – Cotroceni şi Victoria – s-au transformat în două nuci tari şi, în ciuda protestelor din faţa fiecăreia dintre instituţii, par că, de la o zi la alta, se mai acoperă cu câte o folie din material protector ca fiecare să reziste şi mai bine. Cel puţin aşa reiese din întâlnirea de ieri fixată, culmea, chiar de „Ziua îndrăgostiţilor”, dintre preşedinte şi premier, ultimul primind invitaţia expresă ca, la Cotroceni, să fie însoţit şi de ministrul Finanţelor, pentru o discuţie pe tema bugetului statului.
În ceea ce-l priveşte pe şeful Guvernului, Sorin Grindeanu, pare că are parte de o nouă surpriză prezidenţială, aşa cum s-a întâmplat, după cum se ştie, la confirmarea prin SMS a acceptării sale ca premier. În sensul că, după întrevederea de ieri, şi şeful statului l-a anunţat pe Grindeanu că urmează să se gândească, în zilele următoare, dacă va lua decizia să promulge legea bugetului de stat sau să o întoarcă, pentru o nouă dezbatere şi aprobare, în Parlament.
Analizând discursul lui Klaus Iohannis, de săptămâna trecută, când acesta s-a adresat Parlamentului, răsucirea prezidenţială pe tema vistieriei statului era de aşteptat. Ba, se poate spune că a fost pregătită minuţios chiar de la sfârşitul săptămânii trecute, de când s-a relaxat pe schiuri, la munte. În timp ce admira, în stânga şi-n dreapta, peisajele, cu siguranţă şi-a spus, în gând, că e cazul să mai pună încă un pic de jar pe focul ce arde de vreo două săptămâni în faţa Guvernului, astfel încât cel făcut de protestatari, aşa, de dragul …amorului, să nu se stingă, că tot a fost ieri 14 februarie!
Problema este că, uitând că el însuşi are parte de contestatarii săi care, la fel, fac focul în fiecare seară în faţa porţilor instituţiei prezidenţiale, strigând tot felul de lozinci, inclusiv „demisia”, preşedintele arată, făţiş, că nu-i sunt pe plac… ochii celor de la Guvern.
Iar asta este, din start, cea mai mare greşeală, pentru că rolul unui preşedinte nu este acela de a căuta nod în papură, cu orice chip, atunci când nu îi sunt pe plac nişte persoane.
În condiţiile în care manifestările din stradă ale românilor au trecut deja graniţele ţării, de ce oare mai este nevoie de alte răsuciri şi frecuşuri, doar de dragul şicanelor? E greu de găsit răspunsul, în condiţiile în care, dacă este să tragem linie după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare, n-a fost zi în care şefii de stat să nu se „împungă”, precum berbecii, în ideea de a se afla cine poate fi mai tare.
Partea proastă este însă că, din aceste confruntări de dragul confruntărilor, cei care au de pierdut sunt tot românii de rând, iar demonstraţiile din stradă par a fi, în continuare, lecţii care nu se vor învăţa tocmai de către cei care, în momentul de faţă, sunt la conducerea acestei ţări. Şi ar mai fi ceva: dacă nu se întrezăreşte ideea că dinspre cele două palate se pot găsi modalităţi de comunicare şi înţelegere, atunci semnalul dat către protestatarii din faţa acelor instituţii care este?

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDIN CULISE
Articolul următorCalendarul zilei