Cercetătorii de la University of Edinburgh au descoperit că primii născuţi au capacităţi de gândire superioare faţă de fraţii şi surorile lor mai mici deoarece au parte de mai multă stimulare mentală de la părinţii lor, scrie Guardian.
Deşi studiul arata că părinţii oferă tuturor copiilor acelaşi nivel de susţinere emoţională, primii născuţi primesc, de obicei, mai mult sprijin cu sarcinile care dezvoltă capacităţile de gândire.
Economişti de la University of Edinburgh, Analysis Group şi University of Sydney au examinat date colectate de Biroul SUA pentru Statistica Muncii şi au descoperit că primii-nascuti obţin scoruri mai bune decât fraţii şi surorile lor la testele de inteligenţă.
Studiul, publicat în Journal of Human Resources, a urmărit 5.000 de copii până la vârsta de 14 ani, copiii fiind evaluaţi la fiecare doi ani.
Cercetătorii au spus că descoperirile explică parţial aşa numitul efect al ordinii după naştere – potrivit căruia copiii născuţi mai devreme într-o familie au mai târziu în viaţa salarii mai bune şi niveluri de educaţie mai ridicate.
Cercetătorii au adunat şi date privind mediul în care au crescut, precum trecutul familiei şi condiţiile economice ale acesteia.
Studiul arata că părinţii îşi schimba comportamentul pe măsură ce au mai mulţi copii, oferind mai puţină stimulare mentală şi participând la mai puţine activităţi precum citirea împreună cu ei, activităţile manuale şi cântatul la instrumente muzicale.
De asemenea, mamele au avut mai multe activităţi dăunătoare, precum fumatul, în timpul sarcinii cu următorii copii.