Un păgubit RCA își poate repara autovehiculul avariat înainte de constatarea daunei, dacă asigurătorul nu efectuează constatarea în termenul legal de 5 zile lucrătoare, se arată într-un comunicat al Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), remis ieri AGERPRES.
„În situația des întâlnită și în momentul de faţă, când asiguratorul RCA nu efectuează constatarea daunelor în termenul legal de 5 zile lucrătoare de la notificare, păgubitul RCA poate să procedeze la repararea autovehiculului avariat înainte de efectuarea constatării daunei și este de preferat ca, înainte de efectuarea reparației, să cheme un expert tehnic auto pentru consemnarea avariilor și a altor elemente necesare ulterior dosarului de daună”, potrivit comunicatului.
De asemenea, obligația asigurătorului de a constata daunele produse nu este condiționată de existența unei relații contractuale între asigurător și unitatea service.
Asigurătorii RCA acordă despăgubiri și în cazul în care persoana prejudiciată a reparat vehiculul avariat înainte ca asigurătorii să efectueze constatarea avariilor, dacă împrejurările, cauzele producerii evenimentului asigurat și cuantumul pagubei rezultă din actele aflate la dosar.
Păgubitul RCA își poate efectua reparația autovehiculului avariat în orice unitate reparatoare autorizată RAR aleasă de către el, indiferent de „recomandările insistente” venite din partea inspectorului de daune, se mai precizează în comunicat.
Mai mult, păgubiții care își repară mașinile (în baza unei polițe RCA emise după data de 19 septembrie 2016) au dreptul să își închirieze un autovehicul din aceeași clasă sau clasa inferioară celui avariat, iar asigurătorul RCA este obligat să achite costul închirierii acelui autovehicul pentru perioada reparațiilor sau pe toată perioada în care asigurătorul RCA intenționează să efectueze cercetări privind suspiciunea de fraudă, cercetări ce pot dura 90 de zile.