Nivelul de colesterol variază în funcţie de vârstă, greutate şi sex. De-a lungul timpului, corpul unei persoane tinde să producă mai mult colesterol, ceea ce înseamnă că adulţii trebuie să îşi verifice nivelul de colesterol în mod regulat, o dată la 4 ani, notează medicalnewstoday.com, preluat de MedLive.ro.
Colesterolul se împarte în trei categorii: colesterol LDL sau “colesterol rău”; colesterol HDL sau colesterol bun”; colesterolul total.
Pentru majoritatea oamenilor, problema principală o reprezintă echilibrarea nivelului celor trei tipuri de colesterol din organism. În timp ce nivelul de colesterol total şi colesterol LDL trebuie să aibă valori scăzute, nivelul ridicat de colesterol HDL poate oferi o protecţie organismului uman ce se află în curs de dezvoltare a unor boli de inimă, luptând inclusiv împotriva infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral.
Nivelul celor trei tipuri de colesterol au tendinţa să crească odată cu înaintarea în vârstă şi, de aceea, medicii ne recomandă să luăm din timp măsuri de precauţie pentru a preveni creşterea colesterolului la o vârstă înaintată, în caz contrar nivelul ridicat de colesterol va fi mult mai greu de tratat.
La copii nivelul de colesterol este în general scăzut, în cazul acestora fiind recomandată verificarea nivelului de colesterol de cel mult două ori înainte de a împlini 18 ani. Cu toate acestea, în cazul în care copiii au un factor de risc pentru un nivel crescut de colesterol, aceştia trebuie să fie monitorizaţi frecvent.
De obicei, bărbaţii tind să aibă un nivel mai ridicat de colesterol pe tot parcursul vieţii, spre deosebire de femei, deşi nici acestea nu sunt ferite de un nivel crescut de colesterol, aceste creşteri fiind înregistrate cel mai adesea la menopauză.

Nivelul de colesterol pe grupuri de vârstă

Adulţii. În mod normal, nivelul de colesterol în limite normale nu variază foarte mult în rândul adulţilor. Nivelul colesterolului total mai mic de 200 miligrame pe decilitru fiind limita acceptată pentru un nivel bun, în timp ce valorile de peste 240 de mg/dL sunt considerate ridicate.
Nivelul de colesterol LDL trebuie să fie mai mic de 100mg/dL, deşi un nivel de colesterol LDL de până la 129mg/dL este acceptabil în rândul persoanelor fără probleme de sănătate.
Nivelul de colesterol HDL trebuie păstrat ridicat. Acesta reprezintă un factor de risc atunci când scade de 40mg/dL, nivelul optim fiind cel de minim 60mg/dL.
Copiii. Un interval acceptabil de colesterol total pentru copii este mai mic de 170 mg/dL, iar limita de sus variază de la 170 la 190 mg/dL, orice valoare de peste 200 de miligrame pe decilitru fiind considerată factor de risc ridicat.
Nivelul de colesterol LDL al unui copil trebuie să fie mai mic decât cel al adulţilor, intervalul optim de colesterol fiind cel de până în 110 mg/dL. Orice valori trecute de intervalul 110-129 mg/dL sunt considerate ridicate.
Cea mai bună recomandare pentru menţinerea colesterolului sub control, atât pentru copii şi adolescenţi, cât şi pentru adulţi, este adoptarea unui stil de viaţă activ şi sănătos. Acesta include respectarea unui program alimentar sănătos şi adoptarea unui program de exerciţii fizice regulate, iar în cazul adulţilor cu probleme de sănătate se poate apela şi la tratamentul medicamentos ce ajută la reducerea nivelului de colesterol din organism.