Petre Apostol

Clubul Sportiv Orăşenesc Sinaia continuă să obţină performanţe pentru România în competiţiile internaţionale din sporturile de iarnă. În vreme ce Maria
Constantin şi Andreea Grecu au câştigat medaliile de bronz cu ştafeta internaţională în competiţia pe echipe de la Campionatele Mondiale de bob şi skeleton, juniorii din cadrul lotului naţional de sanie au obţinut medaliile de bronz în clasamentul general al Cupei Mondiale rezervată categoriei lor de vârstă.
Pe pârtia de la Winterberg, din Germania, s-a desfăşurat cea de-a şasea etapă din cadrul Cupei Mondiale de Sanie pentru juniori, care a reprezentat, totodată, şi ultima rundă a competiţiei din acest sezon. Echipa României a fost reprezentată în totalitate de sportivi de la CSO Sinaia, Carmen Manolescu (feminin), Andrei Turea (masculin), Flavius Crăciun şi Marian Gîtlan (dublu masculin), pregătiţi de antrenorii Alexandru Comşa, Corina Drăgan şi Liviu Turea, cel din urmă fiind şi directorul clubului prahovean.
După primele cinci etape, naţionala tricoloră ocupa locul al doilea în clasamentul general în proba de echipe, în urma unui start de sezon excelent, cu două clasări pe poziţia secundă. La etapa de la Winterberg, echipa României a obţinut locul al şaselea, suficient pentru a rămâne pe podium în finalul sezonului.
Juniorii tricolori au încheiat cu o întârziere de 1.807 secunde faţă de echipa câştigătoare, cea a ţării gazdă, Germania, care a devansat Rusia (+0.383 secunde), respectiv Italia (+0.794 secunde).
Astfel, echipa României a acumulat 50 de puncte în clasamentul general, ajungând la un total de 380 de puncte, obţinând medaliile de bronz. Sportivii prahoveni au ratat, însă, medaliile de argint pentru doar cinci puncte, fiind devansaţi de Germania, care a obţinut 100 de puncte pentru victoria de la Winterberg. Campioană a devenit echipa Rusiei, care a încheiat cu 455 de puncte.
De remarcat faptul că reprezentativa tricoloră a depăşit echipe din ţări de top din această disciplină olimpică, precum Austria (locul 4 – 290 p), Italia (locul 5 – 285 p), Statele Unite ale Americii (locul 7 – 208 p), Canada (locul 13 – 55 p).
În celelalte probe ale competiţiei, Marian Gîtlan şi Flavius Crăciun au obţinut locul al şaselea în clasamentul general la dublu masculin, după ce au încheiat pe poziţia a cincea la etapa finală, de la Winterberg. Prahovenii s-au situat la 1.084 secunde de câştigătorii etapei, germanii Hannes Orlamunder şi Paul Gubitz, învingători în ultimele trei runde, succese graţie cărora au obţinut medaliile de bronz în ierarhia generală, cu 360 de puncte în total.
Gîtlan şi Crăciun au acumulat 288 de puncte, în vreme ce titlul a revenit italienilor Ivan Nagler şi Fabian Malleier, cu 480 de puncte, iar medaliile de argint au fost câştigate de ruşii Vsevolod Kashkin şi Konstantin Korshunov, cu 382 de puncte.
De asemenea, şi Andrei Turea a avut un sezon foarte bun, încheind pe locul al şaptelea în clasamentul general, cu 229 de puncte, bifând trei clasări în Top 10 (locul 5 – cea mai bună performanţă). Sportivul prahovean – fiul cel mare al directorului de la CSO Sinaia, şi el fost component al lotului naţional de sanie – putea obţine chiar un loc mai bun, ratând poziţia a şasea pentru un singur punct, fiind devansat de italianul Ivan Nagler în ultima etapă.
Andrei Turea a încheiat pe locul 14 runda de la Winterberg, adunând 28 de puncte, cu patru puncte mai puţine decât Nagler, situat pe poziţia a 12-a. Primele două poziţii în clasamentul general au revenit ruşilor Danil Lebedev (370 p) şi Evgenii Petrov (344 p), în vreme ce medalia de bronz a fost obţinută de germanul Max Langenhan (342 p), cel care s-a impus pe pârtia de la Winterberg, precum şi în precedentele două etape, disputate tot în Germania.
De remarcat şi performanţa realizată de Carmen Manolescu, la feminin, tânăra sportivă prahoveană situându-se pe locul 11 în clasamentul general, cu 168 de puncte în total. Clasată de două ori în Top 10 (locul 9 de fiecare dată), reprezentanta tricoloră de la CSO Sinaia a încheiat pe locul 16 etapa de la Winterberg. Aceasta a înregistrat o întârziere de 1.767 secunde faţă de câştigătoare, germanca Jessica Tiebel, cea care, graţie succesului, a obţinut titlul în clasamentul general (385 p), depăşind-o pe rusoaica Tatiana Tcvetova (370 p – care a încheiat pe locul 4 la Winterberg), în vreme ce podiumul a fost completat de Kristina Shamova (322 p), tot din Rusia.