Florin Tănăsescu

“Odată cu venirea preotului paroh Ionuț Manache în parohia dumneavoastră, sunt convins că va începe un șir de minuni la Chiojdeanca. Îi cunosc pe oamenii de-aici, cunosc credința din sufletele lor și sunt convins că viitorul bisericii noastre ortodoxe este pe mâini bune. Îi cunosc și pe părinții lui – ei înșiși credincioși și slujitori ai Domnului – părintele Nicolae Manache, tatăl tânărului preot, fiind preot la Biserica din Predeal-Sărari”. Cuvintele îi aparțin părintelui Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, și au fost rostite cu ocazia instalării noului paroh Ionuț Manache la biserica din Chiojdeanca.

preot Manache
Marți, 14 februarie, Anul Domnului. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, ajunge în curtea locașului “Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, din comuna Chiojdeanca. Clopotele bat a chemare la vecernie, a început, a continuare de rânduieli creștinești statornicite în acolo. Marți, 14 februarie 2017 – o zi care va rămâne în istoria localității prahovene Chiojdeanca.
Care a fost rostul pentru care sute de enoriași, în frunte cu primarul comunei, au umplut până la refuz biserica ? De ce au venit, de la zeci de kilometri depărtare, 20 de preoți din parohiile județului, chiar la Chiojdeanca? Pentru cine, copii, tineri, oameni în floarea vârstei sau bătrâni secătuiți de boli și suferințe, ori de grija zilei de mâine, au luat calea bisericii ? Motivul l-a mărturisit chiar Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor: “Îl cunosc pe părintele Ionuț și știu că se numără printre cei aleși să slujească în credință pe Dumnezeu. A urmat Academia Ecleziastică «Athomiada», de la Sfântul Munte Athos – în Grădina Maicii Domunului – încă de la vârsta de 14 ani. Știu că în sufletul lui a încolțit sămânța dragostei de Dumnezeu și de semeni. Pentru aceasta, vă rog să-l ajutați în greaua, dar nobila misiune care îl așteaptă”. Și nu puțini au fost cei care și-au șters lacrimile…
De altfel, cum să nu te emoționezi când însuși părintele paroh Ionuț Manache, copleșit de eveniment și, nu în ultimul rând, de greaua misiune care îl așteaptă, a rostit: “S-a întâmplat, prin mila lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, să fiu trimis în parohia aceasta, de care sunt legat atât sufletește, cât și trupește, fiind un fiu al satului. Cuvântul meu de mulțumire și recunoștință se îndreaptă către toți cei aleși de Dumnezeu să-mi îndrume și să-mi sprijine pașii spre această sfântă slujire. Sunt recunoscător părinților mei, aici de față, care, prin jertfelnicia lor, m-au crescut și educat. Mulţumesc, de asemenea, soției mele. Adresez cuvintele mele de mulțumire bunicilor mei, prezenți la această slujbă. Fratelui meu îi mulțumesc pentru dragostea ce mi-a purtat-o și mi-o poartă. Iubiți credincioși ai parohiei, dumneavoastră vă mulțumesc pentru căldura sufletească cu care mă primiți. Înaintașii mei au iubit foarte mult această comună și la fel voi face și eu. Tatăl meu a fost rânduit preot în parohia Predeal-Sărari. Prin dragostea și educația pe care mi le-a oferit împreună cu mama mea, a făcut posibil să își arate dragostea față de comuna natală, iar numele nostru să nu piară peste timp din această localitate”.
Marți, 14 februarie, Anul Domnului. Clopotele lăcașului “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” au bătut pentru un alt început. Pe umerii tânărului preot Ioan Cătălin Manache a rămas “povara misiunii și ascultării” pe care o are de împlinit. Nu în ultimul rând, a încrederii acordate în urma hirotonirii, când i s-a spus “Dignus est !”.