Propuneri de modificări fiscale pentru microîntreprinderi

Microîntreprinderile care în primele două luni ale acestui an nu au depășit un plafon al cifrei de afaceri de 220.000 de lei ar putea fi obligate să ceară înregistrarea în scopuri de TVA doar dacă acest indicator va depăși 300.000 de lei până la data de 31 decembrie 2017, potrivit site-ului Profit.ro.
Totodată, societățile comerciale care au depășit deja plafonul de 220.000 de lei în primele două luni ale lui 2017 și au fost astfel obligate să se înregistreze ar putea cere, din luna martie, scoaterea din evidența plătitorilor de TVA, dar cu condiția să nu fi depășit deja și plafonul de 300.000 de lei. Modificările au fost pregătite printr-un proiect de lege care schimbă Codul Fiscal și care a fost înregistrat la Parlament chiar de liderul PSD, Liviu Dragnea, în calitate de deputat. Regulile ar putea fi aplicate și micilor firme înființate în intervalul ianuarie-februarie 2017, precum și celor care vor fi înființate din luna martie.

Veniturile la bugetul de stat au scăzut

Veniturile la bugetul general consolidat al statului au fost, în luna ianuarie a anului curent, cu 5% mai reduse față de aceeași lună din 2016, în condiţiile în care încasările din TVA au fost cu 20% mai mici, conform unor surse apropiate Ministerului de Finanţe, citate de Ziarul Financiar.
“Veniturile din TVA reprezintă circa un sfert din încasările bugetului general consolidat, fiind mai reduse în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016, în condiţiile în care încasările din TVA au fost cu 20% mai mici”, mai precizează sursa citată.

Noul ministru al Mediului de Afaceri și-a stabilit prioritățile

Programul Startup-Nation, Legea prevenției, reconstrucția rețelei de comerț exterior și consolidarea capitalului autohton în economie se află pe lista obiectivelor asumate de noul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru
Petrescu, menționează Agerpres. „Provocările majore ale mediului de afaceri românesc (populat în proporție de 99% de IMM-uri) țin de accesul dificil la finanțare pentru activitatea curentă și investiții, un cadru legislativ și fiscal impredictibil și advers business-ului, dificultatea de a pătrunde pe piețe externe. Programul Startup-Nation, Legea prevenției, reconstrucția rețelei de comerț exterior, esențială pentru promovarea intereselor economice ale României în afara granițelor, consolidarea capitalului autohton în economie și crearea premiselor optime pentru atragerea de investiții străine sunt doar câteva dintre instrumentele pe care le voi dezvolta pentru a-mi atinge obiectivele asumate”, a spus ministrul Petrescu, citat de Agerpres.