Un medicament pe bază de plante, descoperit de oamenii de ştiinţă chinezi şi utilizat în mod eficient în trecut pentru tratarea malariei, ar putea ajuta la tratarea tuberculozei şi la încetinirea evoluţiei rezistenţei organismului uman la medicamentele recomandate ca tratament. Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Michigan State şi publicat recent în jurnalul “Nature Chemical Biology”, arată că vechiul remediu pe baza plantei Artemisia annua reuşeşte să oprească bacteriile cauzatoare de TBC să intre în stare latentă – stadiul bolii ce face utilizarea antibioticelor să fie ineficientă, informează futurity.org. “Când bacteriile TBC sunt latente, acestea devin extrem de toleranţe la substanţele active din antibiotice. Blocarea latenţei face ca bacteriile TBC să fie mai sensibile la aceste medicamente şi, prin urmare, duce la scurtarea timpilor de tratament,” a declarat Robert Abramovitch, un profesor asistent şi microbiolog în Colegiul de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Michigan State.
O treime din populaţia globului este infectată cu TBC, iar boala a ucis 1,8 milioane de oameni în anul 2015, conform unei statistici realizate de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, conform sursei citate. Mycobacterium tuberculosis – bacteria ce cauzează tuberculoza – are nevoie de oxigen pentru a prospera în organismul uman. Sistemul imunitar privează această bacterie de oxigen pentru a controla infecţia. “Atunci când Mycobacterium tuberculosis este privată de oxigen, aceasta nu poate intra în stare latentă şi moare,” declară Robert Abramovitch. Cercetătorul principal al studiului a declarat că bacteriile TBC pot rămâne inactive timp de zeci de ani în organismul uman şi în cazul în care sistemul imunitar este slăbit, acestea se pot activa şi răspândi. Fie că este vorba despre bacteriile inactive sau cele active, tratamentul TBC poate dura până la şase luni şi acesta este unul dntre principalele motive pentru care boala este foarte dificil de ţinut sub control.
Studiul de faţă poate fi cheia scurtării tratamentului, deoarece aceasta poate curăţa organismul de bacteriile aflate în stare latentă, adaugă autorul. Acest lucru ar duce la îmbunătăţirea rezultatelor în rândul bolnavilor şi la încetinirea evoluţiei bacteriilor TBC rezistente la tratamentul medicamentos.
După realizarea testelor de screening a 540 de mii de compuşi diferiţi, Abramovitch şi grupul său de cercetători au mai găsit alţi cinci inhibitori chimici care ţintesc senzorul nivelului de oxigen al bacteriilor TBC în diferite moduri, aşa încât studiul se arată foarte eficient în dezvotarea de noi tratamente pentru tuberculoză.