Ana Maxim

Peste aproximativ două luni, sute de comercianți de pe platoul Halelor Centrale din Ploiești vor fi mutați pe strada Griviței, unde va fi amenajată o piață provizorie. Măsura va fi luată în contextul în care actuala Piață Centrală – cea mai mare din oraș, unde ajung zilnic sute de oameni din toate colțurile județului – va fi demolată și pe locul ei va fi construită o alta, modernă. Construcția actuală este încadrată în gradul I de risc seismic și nu mai prezintă siguranță. Ieri, în cadrul unei ședințe desfășurate la sediul  SC Hale și Piețe SA – societate având ca unic acționar  Consiliul Local Ploiești, s-a anunțat că în piața provizorie vor exista maximum 400 de locuri pentru producători și comercianți, iar pentru aceia care nu vor avea loc în zona respectivă se vor căuta alte soluții, astfel încât aceștia să fie mulțumiți și să-și desfășoare activitatea în condiții normale. În perioada următoare, se vor căuta soluțiile cele mai bune și pentru firmele care au alte afaceri în zona Halelor Centrale: vânzare de ziare, produse farmaceutice etc.

Conducerea SC Hale și Piețe SA a purtat ieri discuții cu reprezentanții agenților economici care au afaceri în zona Halelor Centrale în legătură cu schimbările ce vor avea loc în curând în cea mai mare piață din Ploiești. La întâlnire a participat și Romeo Nan, reprezentantul Asociației pentru Protecția Comercianților din Ploiești (APCOM), organizație reprezentativă pentru comercianții din piețele Ploieștiului. Așa cum v-am mai anunțat, Piața Centrală a fost încadrată în gradul seismic I, de către Inspectoratul de Stat în Construcții. Concluzia autorităților a fost aceea că se impun închiderea actualei piețe, demolarea construcției și construirea unei piețe agro-alimentare noi, moderne, care să respecte atât standardele de siguranță, cât și fluxurile comerciale. Până când aceasta va fi gata, sute de producători și comercianți vor fi mutați pe strada Griviței, unde va fi construită o piață provizorie. La întâlnirea de ieri, directorul SC Hale și Piețe SA, Mariana Pepelea, a precizat că se vor căuta cele mai bune soluții, de comun acord, pentru ca toți să-și desfășoare activitatea, în continuare, fără probleme.

Piata Centrala Ploiesti2
“Am hotărât să lansez această invitație către dumneavoastră ca să lămurim niște aspecte care vă frământă pe bună dreptate, pentru că este vorba despre afacerile dumneavoastră. Unii dintre dumneavoastră din asta trăiți sau aveți angajați. Este absolut justificat să fiți interesați. Nu a fost un secret că urmează să se demareze construcția nouă a pieței, lucru care trebuie să vă bucure pe toți, și, de altfel, pe toți ploieștenii. De ani buni se așteaptă acest eveniment. Din punctul nostru de vedere, nu aveți de ce să vă îngrijorați, deoarece vom încerca să identificăm soluțiile cele mai bune cu fiecare în parte”, a precizat directorul Mariana Pepelea.
Astăzi are loc licitația pentru construcția provizorie de pe strada Griviței, unde își vor desfășura activitatea comercianții și producătorii. Firma care va câștiga licitația va trebui să realizeze lucrările în 60 de zile, iar capacitatea pieței provizorii va fi de 380 – 400 de locuri, în funcție de cum vor fi așezate mesele, a mai precizat Mariana Pepelea. În total, în Piaţa Centrală îşi desfăşoară activitatea 650 de comercianţi, şi producători. Cu fiecare dintre ceilalți comercianți reprezentanții SC Hale și Piețe vor discuta pentru a identifica soluții în ceea ce privește locul în care își va desfășura activitatea până va fi gata viitoarea Piață Centrală a Ploieștiului: fie în clădirea Halelor, fie în alte piețe, fie în construcții tip căsuțe de lemn.
Se vor căuta cele mai bune soluții și pentru aceia care au bussines-uri în zona Halelor Centrale – chioșcuri de ziare, farmacii veterinare etc – de comun acord cu aceștia. În aceste zile, agenții economici care au afaceri în aceste zone vor primi adrese în care li se vor solicita anumite informații: dacă au construcții definitive și intabulare pentru acestea, dacă au construcții provizorii etc., situația urmând a fi înaintată Primăriei, care se va ocupa de proiectul realizării unei noi piețe și de organizarea de șantier.
La discuțiile de ieri, unii agenți economici și-au exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că schimbarea locurilor în care își vor desfășura activitatea va presupune obținerea unor noi autorizații și, implicit, anumite cheltuieli, alții și-au exprimat temerea că, dacă își mută activitatea în alt loc, ar putea să scadă numărul clienților. În luna noiembrie, după ce s-a știut clar că actuala construcție din Piața Centrală se poate dărâma la un cutremur, autoritatea locală a publicat o Agendă a rezolvării acestei probleme, în urma unor discuții cu reprezentantul Asociației pentru Protecția Comercianților din Ploiești (APCOM). Printre măsuri s-au regăsit: alocarea de către Hale și Piețe a unui buget pentru reabilitarea și crearea unor condiții decente în spațiul de pe Strada Griviței, pentru realizarea unei piețe agro-alimentare temporare, identificarea de către societate de noi spații pentru amenajarea de micro-piețe agro-alimentare, inclusiv în clădirea Halelor Centrale, transferul Pieței Centrale în patrimoniul local pentru administrarea de către primărie a viitoarelor lucrări de demolare și construcție, identificarea soluțiilor bugetare și publicarea anunțului de licitație după ce acestea au fost identificate. Toate măsurile au fost luate în perioada noiembrie – decembrie 2016,
inclusiv alocarea prin HCL a 208.000 lei pentru “amplasarea unor copertine pe structură metalică – construcții cu caracter provizoriu, pe durata executării lucrărilor de construire a Pieței Centrale Agroalimentare”. În luna mai a anului trecut, o bucată din tavanul pieței de flori din cadrul Halelor Centrale s-a prăbuşit, iar două autospeciale şi o ambulanţă SMURD au fost trimise la faţa locului, însă, din fericire, nimeni nu a fost rănit și nu a fost nevoie de intervenţia acestora.