Ana Maxim

Cea mai nouă bază salvamont din Prahova a fost inaugurată joi la Azuga, stațiunea fiind până acum singura din țară care nu dispunea de o astfel de investiție, deși anual este vizitată de mii de turiști. În clădirea situată la baza pârtiei Sorica există toate dotările necesare pentru o astfel de bază salvamont, inclusiv un cabinet medical. Tot la Azuga a fost prezentată și ambulanța montană intrată recent în dotarea Serviciului Public Județean Salvamont Prahova, ce va putea fi folosită pe drumuri forestiere și alte trasee greu accesibile, pentru a recupera turiștii accidentați. Aceasta este prima ambulanță nouă de acest tip din România și va deservi atât zona montană, cât și zona submontană a județului. Ambele investiții au fost realizate cu fonduri de la Consiliul Județean Prahova.

Baza Salvamont din Azuga este situată lângă pârtia Sorica și are în componență: cabinet medical, cameră de gardă, vestiar și două camere de odihnă pentru salvatorii montani, garaj pentru ATV. Azuga a fost, până acum, singura stațiune de interes național din România care nu dispunea de o bază salvamont modernă, în condițiile în care aceasta atrage mii de turiști anual. În cadrul formației Salvamont Azuga lucrează opt salvatori montani, care anul trecut au participat la 125 de acțiuni de salvare a turiștilor. “Ne bucurăm că Azuga a intrat, din acest punct de vedere, în rândul celorlalte stațiuni montane. Li se oferă, astfel, confort și condiții bune de muncă salvatorilor montani, iar turiștilor care au nevoie de serviciile noastre le vom putea oferi, în cabinetul medical, tratament medical corespunzător”, ne-a precizat Daniel Banu – șeful Serviciului Public Județean Salvamont Prahova.

salvamont - Azuga2Construirea bazei salvamont a costat 400.000 de lei cu TVA inclusă, fondurile fiind asigurate de Consiliul Județean Prahova. În ultimii ani, tot cu bani de la bugetul județului au mai fost construite baze salvamont atât la Sinaia, cât și la Cheia. Tot joi, la Azuga, a fost prezentată și prima ambulanță montană nouă din România, tip 4X4, intrată recent în dotarea Serviciului Public Județean Salvamont Prahova, cu ajutorul căreia vor fi evacuați turiștii de pe munte în condiții de siguranță și legalitate. Ambulanța, carosată pe un JeepWrangler, este dotată cu: defibrilator automat, targă, aspirator pentru secreții, saltea cu vacuum pentru transportul persoanelor accidentate la nivelul coloanei, trusă medicală, baterie și mască de oxigen – adică tot ceea ce este nevoie pentru a acorda primul ajutor calificat, a mai precizat şeful Serviciului Public Județean Salvamont Prahova. Ambulanța va fi utilizată de salvatorii montani, care au urmat cursuri pentru paramedici, dar și de către asistenți medicali și de un medic. Ambulanța va deservi toată zona montană a județului Prahova (Munții Baiului, Munții Bucegi, Munții Ciucaș) și zona submontană, avantajul fiind acela că vehiculul se poate deplasa cu ușurință pe drumuri forestiere și în alte zone greu accesibile.

salvamont - Azuga3Ambulanţa montană a costat 260.000 de lei, fonduri asigurate tot de Consiliul Județean Prahova. “Azuga are un statut privilegiat, fiind o stațiune turistică de interes național. Nu ne puteam prezenta în fața turiștilor – care vin în număr din ce în ce mai mare – fără niște servicii de calitate. Datorită echipei Salvamont și prin grija Consiliului Județean, avem ce să le oferim turiștilor”, ne-a precizat edilul localității – Ciprian Gheorghe Barbu. În cadrul evenimentului organizat joi, la Azuga, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova a acordat salvatorilor montani din stațiune și șefului Serviciului Județean Salvamont Prahova diplome de excelenţă pentru “merite deosebite în salvarea vieţilor omeneşti în cadrul acţiunilor de recuperare a persoanelor din zona montană a judeţului Prahova”. La eveniment au mai participat prefectul județului, Mădălina Lupea, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, parlamentari prahoveni, reprezentanţi ai Jandarmeriei Prahova şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentInfomedica
Articolul următorTelefoane şi adrese utile