Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte o majoritate parlamentară matură care să vină lângă şeful statului şi să garanteze securitatea naţională şi statul de drept.
El a subliniat că nu este bine nici ca serviciile secrete să se implice în politică, nici ca acestea să fie politizate.
”Pentru ca serviciile secrete să îşi facă treaba bine şi pentru ca politicienii să îşi facă treaba bine este important să trasăm cel puţin două linii roşii. Una se referă la felul cum se relaţionează serviciile secrete la politicieni, la politică. Sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea e că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică. Cealaltă, a doua linie roşie, trebuie să definească cât de mult şi cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete sau, în traducere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bună”, a atenţionat Iohannis.
Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic, a adăugat preşedintele, menţionând că ”nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor”.
”Pentru a avea un astfel de control parlamentar, este nevoie de negocieri puternice, între Putere şi Opoziţie. Este nevoie să se implice şi unii, şi alţii, în aceste comisii, fiindcă o dată sunt unii la Putere, peste câţiva ani sunt alţii la putere, dar serviciile secrete rămân, procedurile rămân şi, în definitiv, cred că toţi românii îşi doresc ca serviciile secrete să fie bine conduse şi să garanteze partea lor de securitate naţională. Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuţie noul Parlament şi să le lămurească”, a accentuat el.
Iohannis a atras atenţia că este nevoie să fie îmbunătăţite 12 legi din domeniul securităţii naţionale, jumătate dintre ele fiind legate de serviciile secrete.
În acest context el a făcut un apel către majoritate să vină lângă el, apreciind că deocamdată noua majoritate nu a făcut nimic.
”Şi-au impus câţiva şefi de comisii, şi-au votat câteva promisiuni populiste din campanie. Dar asta a fost uşor. Vom avea o majoritate care vrea să impună legea majorităţii, indiferent de ce se discută, care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminaţi sau vom avea o majoritate matură, care înţelege că România este numai una şi care va veni lângă preşedinte pentru ca, împreună, să garanteze securitatea naţională, statul de drept şi împreună să dovedim că România este sigură pentru cetăţenii ei şi este o naţiune puternică în corul celorlalte naţiuni. Eu îmi doresc a doua variantă, o majoritate matură. O aştept”, a încheiat şeful statului.