F. T.

Cinci indivizi (patru femei și un bărbat) au fost trimiși în judecată de către anchetatori, pentru comiterea infracțiunilor de camătă, delapidare și înșelăciune, cărora le-au căzut victime mai mulți prahoveni și alți locuitori din județele învecinate.
Din dosarul penal definitivat de către ofițerii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova, reiese că suspecții ar fi înșelat mai multe persoane prin metoda „Caritasului unguresc”. Concret, suspecții promiteau acordarea unor finanţări, prin intermediul unei societăți care nu îndeplinea condiţiile legale pentru a derula activităţi specifice
instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare, păcălind persoanele vizate să le achite mai multe rate, reprezentând un aport social necesar în vederea constituirii fondului din care li se spunea că urmează a fi onorate cererile de împrumut.
În momentul în care persoanele păcălite aveau rezerve în ceea ce privește seriozitatea jocului de întrajutorare şi nu mai achitau contribuţiile lunare timp de trei luni, erau suspendaţi sau excluşi din “ sistem”, de multe ori fără a le fi restituit, însă, aportul social deja plătit până atunci.
Totodată, din anchetele derulate de polițiștii prahoveni, a mai reieșit că suspecții (trei din Cluj, unul din Sălaj și unul din Harghita) ar fi reuşit să inducă în eroare 264 părţi vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total de peste 250.000 de lei.
În etapa cercetărilor efectuate de către polițiștii prahoveni, pentru recuperarea prejudiciului, au fost dispuse măsurile sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi a sumei de 36.000 de lei, precum și a popririi conturilor bancare.
Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.