Ministrul Finanțelor vrea să facă ordine la ANAF

Ministrul Finanțelor, Viorel Ştefan, citat de ziare.com, a spus că ANAF va fi obligată să publice o listă neagră cu firmele care reprezintă un risc pentru oricine vrea să intre în afaceri cu ele.
„Celor de la ANAF le-am spus: voi inversați dovada probei. Cu mine nu puteți lucra așa. Trebuie să ne schimbăm comportamentul. O prietenă de-a mea s-a trezit cu mascații la firmă și obligată să declare că a văzut o persoană. În șapte ore s-a clarificat treaba, dar puteau să se întâmple multe cu firma ei. Persoana pe care o căutau era un evazionist și avuseseră o relație comercială. La noi, s-a ajuns în situația de a mă lua Fiscul cu mascați, iar eu să dovedesc că nu are dreptate”, a mai precizat ministrul Viorel Ştefan.

Presiune pe costuri, din cauza creșterii salariului minim

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a acordat un interviu revistei Capital, în care a făcut vorbire despre priorităţile noului Guvern şi impactul acestora asupra bugetului.
În acest context, el a declarat: “Fără îndoială că o creştere de salariu minim e o presiune pe costuri. Rămâne de văzut care va fi impactul. Creşterea salariului minim din 2012 şi până azi a fost de mai mult de 50%, iar presiunea pe costuri şi competitivitate e destul de mare, în special la companiile cu valoare adăugată mică. Sunt industrii care au înregistrat costuri mari cu salariile şi le-au dus la limita supravieţuirii, industrii precum textile, comerţ etc. Nu cred că se poate cineva împotrivi creşterilor de salarii, însă e important ca acestea să nu creeze mai multe probleme decât rezolvă”.

FMI vine în România într-o “vizită de curtoazie”

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) efectuează, în această săptămână, o vizită în România, pentru a avea un prim contact cu noul Guvern, anunță Agerpres. Sursa menționată îi citează și pe reprezentanții finanțelor, care au declarat că “va fi o vizită de curtoazie, nu vom avea altfel de discuții”. Tot Agerpres mai precizează că, în prezent, țara noastră nu are niciun acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional.