Cercetătorii au produs prima formă de viaţă stabilă care conţine ADN sintetic. Aceştia au adăugat constituenţi în ADN-ul bacteriilor care se găsesc peste tot în natură, cu speranţa că, pe viitor, organismele simple vor putea fi proiectate pentru a crea produse precum medicamentele, informează iflscience.com.
ADN-ul găsit în celulele tuturor organismelor vii este alcătuit din patru unităţi de bază. Bazându-se pe literele alfabetului, acestea sunt A,T,C şi G. Acestea se unesc şi formează structura de dublu helix a ADN-ului. Se pare că oamenii de ştiinţă au produs două noi baze, cunoscute sub numele de X şi Y, şi au proiectat o bacterie care poate copia ADN-ul sintetic şi, totodată, poate supravieţui.
Această ultimă încercare s-a bazat pe cercetările anterioare, efectuate de către acelaşi laborator în 2014. Atunci, au descoperit că este posibil să creeze un organism viu care conţine bazele X şi Y, dar că nu este stabil. Pe măsură ce bacteriile au crescut şi s-au divizat, organismele nou-formate au pierdut părţile sintetice ale ADN-ului.
Pentru a obţine rezultatul dorit, echipa a adus câteva modificări suplimentare asupra bacteriilor. Prima schimbare majoră a constat în introducerea unei molecule noi, care mişca nucleotidele artificiale mai eficient prin membrana celulară – ceea ce înseamnă că, atunci când celula se divide, „ţine bine” de perechile de baze noi.
Apoi, cercetătorii au modificat nucleotida Y în sine şi au creat o moleculă complet diferită, care este mai bine recunoscută de către enzimele responsabile pentru replicarea în timpul diviziunii celulare.
În prezent, organismul sintetic nu are nicio altă funcţie în afară de posibilitatea realizării unui astfel de proiect. Cu toate acestea, echipa de cercetători este de părere că, pe viitor, această descoperire ar putea fi utilizată pentru o serie întreagă de lucruri: de la producerea de noi tipuri de proteine, care nu există în natură, până la producerea de noi medicamente pentru medicină.