N. Dumitrescu, A. Maxim, V. Stoica, Fl. Tănăsescu

O decizie mai puțin obișnuită a Inspectoratului Școlar Prahova va genera, în unitățile școlare prahovene, un talmeș-balmeș din cauza gerului năprasnic abătut asupra tuturor zonelor din județ. După ce, inițial, s-a decis ca școlile și grădinițele să fie deschise începând de astăzi, fără discuție, ieri – după ce mulți părinți și-au arătat nemulțumirea în legătură cu trimiterea copiilor în ger la școală – s-a luat o hotărâre controversată, privită inclusiv de reprezentanții sindicaliștilor drept una discutabilă.
Asta în condițiile în care, mâine dimineață, va fi cel mai probabil cea mai geroasă dimineaţă din această iarnă, fiind preconizată o minimă de minus 28 de grade Celsius, după cum a anunţat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.
Astăzi, școlile și grădinițele din Prahova sunt deschise pentru a primi elevii și preșcolarii, însă, conform precizărilor făcute de Inspectoratul Școlar Prahova, absențele le vor fi motivate celor care vor decide să stea acasă din cauza problemelor de sănătate care ar putea apărea din cauza frigului. La profesorii care s-ar putea trezi cu clasele parțial goale nu s-a gândit decât Sindicatul “Școala Prahovei”.
Școlile și grădinițele vor fi deschise astăzi, însă trebuie luat în calcul și faptul că zece procente dintre apelurile la Urgențe sunt generate de fracturile cauzate de căderile pe gheață!

Se vorbește întotdeauna – atunci când temperaturile coboară sub limita gerului – despre problemele care pot apărea în timpul expunerii la frig extrem. Copiii și bătrânii, persoanele care suferă de afecțiuni cronice, precum și cei care nu au un acoperiș deasupra capului, sunt categoriile cele mai afectate, putând ajunge pe patul de spital dacă se expun la temperaturi foarte scăzute.
Bâlbâiala de zilele trecute a autorităților referitoare la reluarea cursurilor în unitățile școlare din județul Prahova a generat o serie de discuții atât în rândul părinților, cât și în rândul reprezentanților Sindicatului „Școala Prahovei”, reprezentat de Ion Duță.
Ieri dimineață, în rândul părinților nu se cunoștea decizia autorităților județului Prahova privind redeschiderea școlilor după vacanța de iarnă, ceea ce a condus la o serie de comentarii în spațiul online referitoare la posibilitatea fizică de a trimite copiii la școală. S-a pus chiar întrebarea dacă autoritățile s-au gândit, de exemplu, la copiii astmatici, care pot avea mari probleme din cauza șocului termic de la ieșirea din locuințe și până la intrarea în unitatea de învățământ.
Abia după ce ziarul Prahova a solicitat opinii oficialilor privind problemele ridicate de părinți, s-a ajuns la un anunț publicat de Inspectoratul Școlar Prahova, prin care se spunea că “în județul Prahova cursurile se vor relua normal, începând cu ziua de luni, 9 ianuarie 2017, în toate unitățile școlare din județ. În situația în care părinții decid să nu trimită copiii la școală sau la gradiniță, ei vor putea solicita conducerii unității de învățământ motivarea absențelor înregistrate în catalog”.
O decizie bună pentru elevi și preșcolari, pentru că părinții au putut decide dacă aceștia vor merge prin frigul cumplit spre școală sau spre grădiniță. Însă, se pare că nimeni nu s-a gândit și la urmările unei astfel de decizii. Ion Duță, președintele Sindicatului „Școala Prahovei”, a avut o opinie care trebuie luată în seamă: “Copiilor, dacă absentează, li se motivează absențele, însă există o problemă cu profesorii. În acest caz de absență masivă a elevilor, cursurile tot se vor pierde și tot vor trebui recuperate, chiar și parțial, cu copiii care au absentat. De către cine? De către profesorii care, oricum, i-au așteptat la școală!”.

Când va lua Poliţia Locală Ploieşti măsuri pentru deszăpezirea trotuarelor?

La sfârșitul săptămânii trecute, Poliția Locală, prin intermediul Primăriei Ploiești, anunța că proprietarii de imobile care nu deszăpezesc trotuarele în fața locuințelor sau a scărilor blocurilor pot fi pasibili de amenzi. Persoanele fizice și juridice au fost atenționate că au obligația de a înlătura zăpada, gheața sau poleiul de pe trotuarele din dreptul locuințelor sau al sediilor firmelor, în vederea asigurării deplasării în condiții adecvate. În caz contrar, sunt pasibile de sancțiuni contravenționale, care vor putea fi aplicate de Poliția Locală Ploiești, cuantumul acestora fiind cuprins între 500 și 1500 de lei pentru persoanele fizice și între 1000 și 2500 de lei pentru persoanele juridice. Oricum, majoritatea trotuarelor din Ploiești erau ieri adevărate patinoare. Câte amenzi a dat Poliția Locală Ploiești pentru încălcarea prevederilor în acest sens?

Temperaturi resimţite de minus 50 de grade la Vârful Omu

Sâmbătă seară, s-au înregistrat temperaturi de minus 23 de grade Celsius la Vârful Omu, așa cum arăta mercurul din termometrele de la stația meteo din zona respectivă și în dimineața aceleiași zile.
Însă temperatura resimțită de corpul uman pe Vârful Omu, având în vedere condițiile meteorologice, ajunge la minus 50 de grade, indicele de răcire fiind de minus 50 de unități.
Atunci când temperaturile sunt extrem de scăzute, iar vântul este intens, stratul termic protector existent în jurul corpului uman este distrus, iar temperatura corpului tinde spre temperatura aerului înconjurător, însă senzația de frig este mai puternică.

Adăpostul de noapte, plin

centrul-social-de-adapost

Amenajat în Bulevardul Petrolului nr. 8, centrul destinat persoanelor fără adăpost este deschis permanent în această perioadă. În ultimele zile, în jur de 70 de persoane au bătut la uşa acestui adăpost. Cei care apelează la serviciile acestei instituţii primesc un bon de masă pentru hrană caldă la cantina socială a Fundației “Constantin și Elena”, ceai cald, dispun de televizor și posibilitatea de a se spăla. De asemenea, își pot spăla și rufele de două ori pe săptămână. Incinta are o capacitate de 50 de locuri, care pot fi suplimentate cu un număr de 30 de saltele.

Zeci de persoane cu fracturi au chemat ambulanţele

Numărul apelurilor la Serviciul Județean de Ambulanță Prahova se menține la un nivel ridicat, în această perioadă, aproximativ 350 de persoane solicitând zilnic ajutor echipajelor de Salvare. În ultimele trei zile, 10% dintre intervențiile medicilor și asistenților medicali au fost efectuate pentru a-i ajuta pe cei care au căzut pe gheață și s-au ales cu fracturi la nivelul mâinilor și al picioarelor, după cum ne-a precizat dr. Daniel Nicolae, director al SJA Prahova. Alte 10-15% dintre intervenții au fost realizate pentru a transporta la spital persoanele care au acuzat stări febrile, având în vedere că suntem în plin sezon al afecțiunilor respiratorii. În weekend, echipajele de ambulanță au oferit ajutor și persoanelor fără adăpost. Patru persoane care stăteau pe străzile din Ploiești au fost duse la Centrul Social de Urgență din municipiu, iar o altă persoană fără adăpost și cu probleme de sănătate a fost transportată la Spitalul din Sinaia. Până ieri la prânz, în Prahova nu se înregistraseră cazuri de hipotermii și nici cazuri ale unor persoane decedate din cauza gerului. Echipajele Serviciului Județean de Ambulanță Prahova au mai intervenit pentru a oferi ajutor specializat și a transporta la unitățile sanitare din județ persoane cardiace care au avut probleme de sănătate din cauza temperaturilor foarte scăzute: crize de hipertensiune, accidente vasculare etc. Din păcate, vremea se va menține geroasă în toată țara și în următoarele zile, abia de joi temperaturile urmând să crească ușor, potrivit meteorologilor.

Autospeciale de la ISU Prahova caută şi adună oamenii străzii

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” Prahova a decis ca, în aceste zile geroase, șase autospeciale de primă intervențe și comandă, și mai multe ambulanțe SMURD să patruleze în zonele cunoscute ca fiind populate de oameni ai străzii, pentru adăpostirea acestora la Centru de noapte din Ploieşti.
Totodată, pompierii prahoveni au mai anunțat că, în eventualitatea în care numărul persoanelor care nu au unde să se adăpostească va crește, a fost luată în calcul cazarea acestora la Liceul de chimie din Ploiești, acolo unde ar putea încăpea alte 50 de saltele. ISU Prahova a mai precizat că trimiterea autospecialelor pentru a-i aduna pe oamenii străzii nu va afecta capacitatea de intervențe a pompierilor. De asemenea,ieri, în jurul orei 14,30, o șenilată din parcul auto al pompierilor prahoveni şi angajați ai inspectoratului urmau să plece spre Constanța, pentru a-i sprijini pe colegii de la malul Mării Negre în misiunile de salvare.
Și Inspectoratul de Poliție Județean Prahova îi sfătuiește pe șoferi ca, în această perioadă geroasă, când pe multe șosele s-a format polei, să nu plece la drum decât dacă este neapărat nevoie, şi mai ales bine echipați pentru condiții meteorologice nefavorabile. Astfel, în afară de lanțuri antiderapante, lopată și alte accesorii pentru degajarea zăpezii, șoferii sunt sfătuiți să-și ia cu ei şi pături groase, apă etc.