Ediţia princeps a lucrării lui Isaac Newton „Principia Mathematica” ar putea deveni cel mai scump text tipărit scos la licitaţie, cu un preţ estimativ de vânzare de 1 milion de dolari, în cadrul unei licitaţii din decembrie a casei Christie’s din New York, potrivit The
Guardian. Copia rară europeană a principiilor-cheie ale matematicii va fi scoasă la licitaţie Christie’s in New York pentru un preţ record. Exemplarul extrem de rar face parte dintr-o serie de texte destinate Europei şi are diferenţe minore față de copiile distribuite în Anglia de Newton şi de editorul cărţilor, Edmond Halley. Preţul cuprins între 1 milion şi 1,5 milioane de dolari este un record pentru acest text. O versiune britanică legată în piele roşie de Maroc, despre care se spune că i-ar fi fost oferită Regelui James II, a fost vândută pentru peste 2.5 milioane de dolari în 2013. Preţul estimat iniţial a fost de 600.000 de dolari. În jur de 400 de copii ale primei ediţii „Principia Mathematica” au fost tipărite, versiunile europene fiind în proporţie de 20%. Halley, astronomul cunoscut pentru cometa care îi poartă numele, l-a încurajat pe Newton să-şi organizeze teoriile într-un text şi a plătit pentru tipărirea acestora întrucât Royal Society rămăsese fără fonduri. Royal Society a primit două copii ale cărţii, inclusiv manuscrisul original pe care s-a bazat primul text tipărit din 1687, care este descris drept „cea mai preţioasă comoară.” Cartea este scrisă în latină, iar titlul său complet este „Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica” („Principiile matematicii ale filosofiei naturii”). Cartea prezintă teoriile revoluţionare ale lui Newton în domenii precum gravitaţia, forţele motrice şi a introdus o metodă matematică mai riguroasă aplicată ştiinţei. Keith Moore, preşedintele Bibliotecii Royal Society, a descris tratatul drept “un punct de referinţă în gândirea umană”. “Nu este doar istoria şi dezvoltarea ştiinţei; este vorba despre una dintre cele mai importante cărţi publicate vreodată; a avut o influenţă covârşitoare în domeniul aplicării matematicii problemelor elementare ale fizicii”, a precizat acesta.
Moore a declarat că suma mare de bani pentru carte s-ar datora în parte influenţei majore a ştiinţei, precum şi datorită averilor unor antreprenori din domeniul tehnologiei.