Petre Apostol

Ania Caill, sportivă legitimată la CS Caraimanul Bușteni și singura reprezentantă a României în Cupa Mondială de schi alpin, a avut un an 2016 plin de ghinion. A încheiat sezonul trecut mult mai devreme, în luna martie, din cauza unei accidentări. A revenit, însă, foarte motivată, pe schiurile de coborâre la finalul lunii iulie.
Iar după o perioadă de pregătire cu mai multe stagii centralizate în Europa și Canada, părea să-și fi revenit perfect, ba, chiar, având evoluții promițătoare pentru al doilea său an consecutiv în Cupa Mondială.
Din nefericire, sezonul său s-a încheiat fără să poată participa măcar la o cursă, după o accidentare suferită în ultimul antrenament oficial înainte de prima etapă de coborâre din Cupa Mondială, la Lake Louise, în Canada. Deși conform consultațiilor din Canada părea să nu aibă nimic grav, la verificarea RMN efectuată la întoarcerea în Europa a reieșit că a suferit o ruptură a ligamentului încrucișat anterior.
Astfel, tânăra de 21 de ani are nevoie de intervenție chirurgicală, urmând să se opereze la o clinică specializată în Lyon, Franța, luni, 19 decembrie. Cum perioada de recuperare în asemenea cazuri poate dura și opt luni, România va rămâne fără reprezentare în Cupa Mondială de schi alpin, la feminin, până în sezonul următor.
Și mai dezamăgitor pentru sportiva tricoloră este că realizase un salt valoric remarcabil, conform performanțelor din stagiile de pregătire și antrenamente, arătând o îmbunătățire importantă față de sezonul anterior. Iar în antrenamentele de la Lake Louise reușise să scadă jumătate din întârzierea față de primele clasate în raport cu timpii realizați în urmă cu un an, pe aceeași pârtie. Iar acum se afla la trei secunde de Top 10, având mari șanse să puncteze în Cupa Mondială, unde primele 30 locuri primesc puncte în clasament.
Va fi interesant de urmărit care va fi implicarea reprezentanților forului național de specialitate în recuperarea sportivei, având în vedere că Jocurile Olimpice din 2018, de la PyeongChang (Coreea de Sud), sunt programate peste doar un an și două luni.
Câștigătoare a Cupei Americii de Sud la coborâre anul trecut, Ania Caill fusese aproape de puncte în Cupa Mondială la combinata alpină, ocupând locul 33 la etapa desfășurată la Val d’Isère, în Franța, la câțiva zeci de kilometri depărtare de reședința sa. În clasamentul internațional, la coborâre ocupă cea mai bună poziție, locul 144, cu 52.39 puncte.