Preşedintele Parlamentului European a promulgat bugetul Uniunii Europene, care se ridică la 157,9 miliarde de euro, conform unui compromis între eurodeputaţi şi statele membre, informează Agerpres, citând AFP. Parlamentul European a adoptat cu majoritate de voturi (438 „pentru”, 194 „împotrivă” şi 7 abţineri) angajamentul bugetar (sume prevăzute pentru programe care se pot extinde pe mai mulţi ani), înainte ca acesta să fie semnat de Martin Schulz.
Plăţile prevăzute pentru 2017 (sumele efectiv cheltuite) se ridică la 134,5 miliarde de euro.
La începutul procedurii bugetare, Comisia Europeană a propus un angajament bugetar global de 157,7 miliarde de euro şi 134,9 miliarde de euro în ceea ce priveşte plăţile în 2017. Statele membre, reunite în cadrul Consiliului, au cerut reducerea acestor sume , estimând că s-au supraestimat nevoile mai multor domenii. În schimb, Parlamentul European a considerat că, dimpotrivă, suma ar fi trebuit să fie mai mare. „Ne-am atins obiectivele. Bugetul pentru 2017 este clar axat pe priorităţile noastre de a stimula creşterea, crearea de locuri de muncă, mai ales pentru tineri, şi pe lupta împotriva crizei migraţiei”, a declarat social-democratul Jens Geier, raportorul principal pentru buget.
Un alt raportor şi-a exprimat regretul că bugetul nu prevede şi o rezervă pentru remunerarea foştilor comisari în aşteptarea unui cod de conduită mai strict.