• Fiecare gigacalorie ar urma să coste cu 30 de lei mai mult, anul viitor

V. Stoica

De doi ani, reprezentanții operatorului care asigură încălzirea și apa caldă în sistem centralizat în municipiul Ploiești încearcă să-i lămurească pe consilierii locali ploieșteni și pe șefii executivului local că ar fi nevoie să recupereze sumele imense care s-au adunat de-a lungul ultimilor trei ani drept diferențe reieșite din prețul combustibilului folosit pentru producerea energiei termice.
Mâine, în cadrul ședinței consilierilor locali – ultima întrunire ordinară din acest an – va fi luată în discuție solicitarea operatorului Veolia Energie Prahova de recuperare a unei sume uriașe, de 13,3 milioane de lei, aferente perioadei noiembrie 2012 – decembrie 2015, propunerea autorității locale fiind de acordare a circa 11 milioane de lei fără TVA pe parcursul anului viitor.
Nu mai puțin de opt adrese au fost înaintate către Regia Autonomă de Servicii Publice și Primăria Ploiești de către reprezentanții Veolia Energie Prahova în vederea recuperării sumelor pe care aceștia din urmă le solicită în baza contractului de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.
Toate cele opt solicitări – din anul 2015 și din acest an – au fost analizate, potrivit documentației din proiectul de hotărâre care se află pe ordinea de zi a ședinței de mâine a consilierilor locali, în cadrul ședințelor Comisiei de utilități publice și Comisiei de buget-finanțe ale Consiliului Local Ploiești.
Conform proiectului, pentru recuperarea sumelor de către operatorul de termoficare de la municipalitatea ploieșteană, la fiecare gigacalorie consumată în intervalul ianuarie – decembrie 2017, se va adăuga suma de 30 de lei fără TVA. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2017 și până la 31 decembrie 2017, la tariful de 186,97 lei/Gcal fără TVA ar urma să se adauge valoarea de 30,01 lei/Gcal fără TVA, reprezentând recuperarea unitară a diferențelor înregistrate, rezultând valoarea de 216,98 lei/Gcal fără TVA, care va fi prețul de facturare pentru utilizatori.
Pentru că tariful pentru populație va fi menținut, efortul bugetar necesar acoperirii diferenței dintre prețul local al energiei termice și prețul local pentru populație pentru tot anul viitor va fi de 11.167.171,84 lei fără TVA.