La Câmpina, valorile sunt cele stabilite în 2011

N. Dumitrescu

Pentru că 2016 a fost an electoral, unii dintre aleşii locali – cum au fost cei de la Ploieşti – s-au gândit că “ar da bine” în ochii cetăţenilor dacă s-ar acorda facilităţi fiscale inclusiv pentru anul viitor. Un exemplu este cel al reducerii cu 10% a nivelului taxelor şi al impozitelor locale – pentru imobile şi terenul aferent –  faţă de cuantumul fixat pentru 2016, decizia fiind luată săptămâna trecută. Asta înseamnă că pentru  ploieştenii bun-platnici – respectiv pentru cei care îşi achită, de regulă, taxele şi impozitele locale în integralitate până la 31 martie – în final reducerea va fi de 20%! În cel de-al doilea municipiu al judeţului – la Câmpina, aleşii locali nu au stabilit acordarea de facilităţi fiscale pentru cei care au în proprietate case, maşini şi terenuri, dar au hotărât ca valoarea taxelor şi a impozitelor locale să rămână  la nivelul anului în curs, care este neschimbat din anul 2011. De menţionat şi că, la fel ca în acest an, şi în 2017 este valabilă prevederea conform căreia se plătesc mai întâi amenzile, apoi taxele şi impozitele locale. În Ploieşti, pentru 2017, prima zi de încasare a taxelor a fost fixată pe 5 ianuarie.

La Ploieşti, în contextul anului electoral, pentru prima dată în ultimele decenii aleşii locali au stabilit, prin vot, reducerea nivelului taxelor şi al impozitelor locale. Concret, faţă de anul acesta, din 2017 se va aplica o reducere de 10% a nivelului impozitului/taxei pe clădirile deţinute de persoanele fizice şi juridice, precum şi pentru terenul aferent. Reducerea menţionată a fost stabilită printr-un amendament propus chiar în timpul şedinţei Consiliului Local Ploieşti, care a avut loc săptămâna trecută, ultima pe anul în curs, în condiţiile în care, iniţial, proiectul de hotărâre pentru stabilirea taxelor şi a impozitelor locale pe anul 2017 viza o reducere cu 3%. Pentru contribuabilii bun-platnici, această facilitate nu va însemna altceva decât că, în final, vor plăti mai puţin cu 20%, având în vedere faptul că, dacă se vor grăbi să-şi achite în integralitate taxele şi impozitele locale până la data de 31 martie, li se mai acordă şi celălalt bonus de 10%. Conform legislaţiei fiscale, impozitul pe clădiri, pe teren şi cel auto se plătesc anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv. Pentru plata cu anticipaţie, până la 31 martie, contribubilii –persoane fizice şi juridice – beneficiază de o bonificaţie de 10%, la impozitele pe clădire, teren şi autovehicule. Pentru neplata la termen se datorează majorări de întârziere în cuantum de 1% din obligaţiile fiscale principale neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Impozitul pe clădiri este datorat pentru întregul an fiscal de către persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. În cazul dobândirii sau construirii unei clădiri în cursul anului, proprietarul acesteia are obligaţia să depună o declaraţie la fiscul local în a cărui rază teritorială de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii şi datorează impozit începând cu data de 1 ianuarie a anului următor. Depunerea declaraţiilor fiscale reprezintă o obligaţie şi în cazul persoanelor care beneficiază de scutiri sau reduceri de la plata impozitului sau a taxei pe clădiri. De menţionat că, pentru autovehicule, la Ploieşti, nivelul impozitelor pentru 2017 a rămas la valoarea stabilită în 2016. La capitolul facilităţi vor fi menţinute scutirile de la plata taxelor şi a impozitelor locale – pentru clădirea folosită ca domiciliu şi terenul aferent acesteia, în suprafaţă de maximum 500 mp – în cazul categoriilor de persoane prevăzute de legislaţia în vigoare. De asemenea, pentru anul 2017, vor fi scutite de la plata impozitului pe clădire folosită ca domiciliu şi a impozitului/taxei pe teren, aflate în proprietate sau coproprietate, persoanele ale căror venituri lunare nete sunt mai mici sau egale cu 650 de lei, inclusiv pentru persoanele fără venituri.

Câmpinenii vor plăti ca în… 2011!

În comparaţie cu cei de la Ploieşti, pentru 2017, aleşii din Câmpina nu au fost la fel de darnici cu facilităţile fiscale acordate contribuabililor. Au stabilit însă ca nivelul taxelor şi al impozitelor să fie cel din 2016, ceea ce nu înseamnă altceva decât că este vorba despre acelaşi cuantum valabil încă din anul… 2011! “S-a dorit, ca pentru anul 2017, gradul fiscalităţii să nu crească şi să fie suportabil pentru toţi contribuabilii. Concret, rămâne la nivelul anului fiscal 2016, astfel încât se poate afirma că fiscalitatea la nivelul municipiului a fost nemajorată din anul 2011. Această constanţă în menţinerea impozitelor şi a taxelor locale este cu atât mai de apreciat cu cât inflaţia pe perioada 2011-2015, cifrată la nivelul de 14,20%, nu s-a regăsit în creşterea fiscalităţii, ci s-a compensat printr-un grad crescut de colectare a obligaţiilor fiscale, acoperindu-se integral necesităţile bugetului local pe partea de cheltuieli. Pentru toţi contribuabilii s-a menţinut bonificaţia maximă admisă de lege, de 10%, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport”, a argumentat primarul municipiului Câmpina, Horia
Tiseanu, în expunerea de motive ce a însoţit proiectul de hotărâre ce a vizat stabilirea nivelului taxelor şi al impozitelor locale pentru anul 2017 la Câmpina.

3-b

Prima obligaţie fiscală: achitarea amenzilor

Ca şi în 2016, rămâne valabilă şi în 2017 prevederea conform căreia impozitele şi taxele locale datorate se pot plăti doar după achitarea amenzilor neonorate, trimise spre valorificare către autoritatea publică locală. La Ploieşti, de pildă, conform anunţului Serviciului Public Finanţe Locale, programul de încasare a impozitelor și taxelor locale pentru anul 2017 va începe din data de 5 ianuarie 2017, de la ora 8.00. În perioada 3 – 4 ianuarie 2017, se vor putea achita, la toate casieriile fiscului local ploieştean, amenzile, dar şi taxele judiciare şi extrajudiciare de timbru. De asemenea, în perioada menţionată se vor putea depune cereri şi pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscală.