Finanţele intenţionează să continue Programul „Fidelis”

Ministerul Finanțelor intenţionează să continue Programul „Fidelis”, prin intermediul căruia sunt emise titluri de stat dedicate populației, după ce anul acesta peste 20.000 de români au subscris la emisiunea „Centenar”, oferta fiind mai mică decât cererea, conform sursei Profit.ro.
În acest context, Ministerul Finanţelor pregăteşte pentru anul următor o nouă emisiune de titluri destinate cetățenilor.
Ministerul a inițiat emiterea titlurilor de stat destinate populației începând cu 1999, emisiunile fiind lansate până în 2005, putând fi cumpărate, prin sediile trezoreriilor locale ale statului, titluri de stat în formă materializată, cu valori cuprinse între 100 și 10.000 de lei.
Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite și reluate anul trecut. Astfel, în iunie 2015, a fost inițiat – Programul „Fidelis” – prima emisiune destinată populației.

Bugetarii refuză să fie „număraţi”

Intenţia actualului guvern de a număra salariaţii din sectorul public şi de a crea o bază de date completă cu veniturile salariale ale acestora întâmpină o puternică rezistenţă, arată Ziarul Finaciar.
Guvernul a hotărât ca toţi bugetarii să fie „număraţi“ la fel ca angajaţii din privat, prin intermediul unei aplicaţii a Inspecţiei Muncii, însă unii bugetari – cum sunt angajaţii Ministerului Apărării sau cei din serviciile speciale – sunt exceptaţi, parţial, de la regulă. „În Revisal vor intra toţi angajaţii din sectorul public (cu tot cu medici, profesori şi magistraţi), fără întreprinderi de stat însă. MApN şi SRI au obligaţia de a raporta anonimizat, dar păstrează registrele la ei“, a spus Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, într-un răspuns transmis unor întrebări ale Ziarului Finaciar, de clarificare privind categoriile de angajaţi de la stat care vor intra în evidenţa Revisal.