Ministerul Finanțelor Publice vrea să împrumute 3,6 miliarde de lei

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să împrumute 3,6 miliarde de lei, în decembrie, dintre care o jumătate în certificate de trezorerie cu maturități de șase luni și un an, iar cealaltă jumătate în obligațiuni suverane cu maturitate medie de peste trei ani, reiese din prospectul de emisiune publicat în Monitorul Oficial. Prima emisiune de obligațiuni de tip benchmark va avea loc luni, 5 decembrie, fiind în valoare de 300 milioane de lei și având o maturitate la 7 ani. Cea de-a doua este programată pentru 8 decembrie, fiind de 500 milioane de lei (maturitate la 4 ani). O altă licitație va avea loc pe 12 decembrie, însumând 300 milioane de lei și având o maturitate la 5 ani, iar în 16 decembrie, MFP vrea să împrumute tot 500 milioane de lei, dar maturitatea este la 2 ani. În ceea ce privește certificatele de trezorerie cu discount, în 19 decembrie este programată o licitație de 800 milioane de lei, cu scadența la 24 mai 2017, iar pe 27 decembrie ministerul speră să atragă 1 miliard de lei (cu scadența în 20 decembrie 2017).
În anul 2016, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piața internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde de lei), finanțat în proporție de 50% de pe piața internă și 50% de pe cea externă, precum și de nivelul refinanțărilor de titluri de stat scadente în 2016 denominate în lei și euro, în sumă de circa 38 miliarde de lei, din care aproape 31 de miliarde de lei aferent emisiunilor denominate în lei și șapte miliarde de lei emisiunilor denominate în euro.

Şomajul în rândul tinerilor români, peste media europeană

Şomajul în rândul tinerilor români rămâne la un nivel ridicat, rata fiind de 21,7%, peste media europeană de 20,3%, conform datelor publicate de Eurostat, raportate la anul 2015. Cu toate că evoluţia ratei şomajului în ceea ce priveşte tinerii din România, cu vârsta până la 25 de ani, a fost în scădere din 2013 (23,7%) şi până anul trecut, nivelul continuă să fie unul îngrijorător. Conform datelor Oficiului European de Statistică – Eurostat, cel mai scăzut grad de neangajare se înregistrează în rândurile tinerilor din Germania (7,2%). Cele mai mari rate ale şomajului sunt raportate în Grecia, unde aproape 50% dintre tinerii ce ar fi putut să intre în activitate nu au un loc de muncă, şi în Spania, unde rata şomajului este de 48,3%.
În ceea ce priveşte rata generală a şomajului din luna octombrie 2016, aceasta a atins în ţara noastră 5,8%, ce mai mică fiind semnalată în Cehia (3,8%) şi cea mai mare în Grecia (23,4%). Media europeană este de 8,3%.