Un număr de 474 de cazuri noi de infecţii cu virusul HIV au fost depistate în acest an, cele mai multe înregistrându-se în Bucureşti şi zonele limitrofe – 172, a declarat ieri, într-o dezbatere, coordonatorul Compartimentului de monitorizare şi evaluare a infecţiei HIV/SIDA în România, medicul Mariana Mardarescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, informează Agerpres.
Potrivit medicului, peste 14.000 de persoane cu HIV trăiesc în România, iar dintre acestea 10.500 primesc tratament antiretroviral gratuit. Sunt 58% – bărbaţi şi 42% – femei, iar repartizarea pe grupe de vârstă arată că cele mai multe cazuri se înregistrează la grupa 25 – 29 de ani.
În ceea ce priveşte căile de transmitere, cele mai frecvent întâlnite anul trecut au fost: transmiterea sexuală de la bărbat la femeie (57%), pe cale intravenoasă în rândul consumatorilor de droguri (20%) şi transmiterea sexuală de la bărbat la bărbat (16%)”, a mai precizat medicul Mariana Mardarescu.
Conform ultimelor statistici, până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an s-au efectuat peste 270.000 de testări HIV, iar procentul persoanelor depistate seropozitiv era sub 1%.