Ana M.

Numărul prahovenilor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial a scăzut drastic, în ultimii 26 de ani, conform celor mai recente statistici, doar 405 veterani și invalizi de război fiind încă în viață la nivelul județului. La începutul anilor ’90, Prahova avea aproximativ 23.000 de veterani, dar și 10.000 de văduve de veterani de război și văduve de război ( în prezent mai există doar 22 de văduve de război și 3.502 de văduve de veteran de război). Potrivit informațiilor pe care le-am primit de la Asociația Națională a Veteranilor de Război, Filiala Prahova, în unele localități nu mai există niciun bătrân care să fi luptat pe front : Adunați, Blejoi, Cărbunești, Ceptura, Cornu, Fântânele, Gura Vitioarei și Provița de Sus – însă urmașii le păstrează acestora vie amintirea. Pe de altă parte, cu o longevitate de invidiat, mai mulți prahoveni care au cunoscut ororile războiului au șansa de a povesti faptele de vitejie strănepoților.
Anul viitor, de exemplu, 12 prahoveni veterani de război vor împlini un secol de viață sau chiar vor depăși această vârstă, după cum ne-a precizat generalul de brigadă în retragere Gheorghe Răucea, președintele Filialei Prahova a Asociației Naționale a Veteranilor de Război. Astfel, 100 de ani vor aniversa scriitorul și politicianul Mircea Ionescu- Quintus din Ploiești și Gheorghe Crivăț din Vălenii de Munte, Ion Cârnici din Starchiojd și Tudor Constantin din Gorgota vor împlini 101 ani, Nicolae Nicolae din Mănești, Ion Neagu din Tinosu și Neculai Ivan din Filipeștii de Pădure vor împlini 102 ani, Alexandru Călăvie din Drajna va aniversa 103 ani, Ion Nuță din Scorțeni, Vasile Pândici din Ploiești și Ion Popescu din Plopeni vor împlini 104 ani. Cel mai în vârstă prahovean care a luptat pe front este Ștefan Nica din Breaza, care anul viitor va atinge vârsta de 105 ani. Acesta are grad de locotenent în retragere și a luptat în Divizia 1 blindată, de la 11 iunie 1941 pe 15 martie 1943, primind distincția Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial.
Ani la rând, recordul de longevitate l-a înregistrat, în Prahova, veteranul Ion Frâncu din comuna Măneciu (sublocotenent în retragere). Născut pe 12 iulie 1907, acesta s-a stins din viață cu câteva luni înainte de a împlini 107 ani, în anul 2014.