N. Dumitrescu

De când şi-au început activitatea în noul mandat, în iunie anul acesta, aleşii locali ploieşteni nu au mai pierdut ocazia, în şedinţele de plen, să iasă în evidenţă prin modul în care îşi dădeau, unii altora, replica, ori prin modul în care doreau să-şi impună, prin inflexiunea vocii sau a modalităţilor originale de exprimare – care atentau serios la limba română, mai ales la gramatica ei – punctele de vedere în faţa colegilor. Dar, cu siguranţă, ultima întrunire, cea de joi după-amiază, le-a depăşit pe toate cele desfăşurate până acum, senzaţia fiind aceea că şedinţele aleşilor ploieşteni s-au transformat în… circ electoral!

Practic, de la începutul şedinţei Consiliului Local Ploieşti – care a durat mai bine de trei ceasuri şi jumătate – aleşii nu au făcut altceva decât să se se contrazică, să vorbească în parabole, aproape fiecare dintre cele 30 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi fiind precedat fie de monologuri, fie de dueluri verbale. Mai mult, ca să pară mai interesant, în timpul şedinţei, unul dintre consilieri, pentru a-şi taxa, chipurile, colegii care se opun şi blochează unele dintre proiecte, retoric a pus şi întrebarea dacă în Consiliul Local sunt… blocatori?! “Poate blochişti, de la fochist”, i-a venit în ajutor George Botez, în calitate de preşedinte de şedinţă. Cert este însă că aleşii au dat semne că şedinţa nu va fi liniştită încă de la punctul “Interpelări”, din debutul întâlnirii, când, de la întrebarea unuia dintre aleşi:
„Când se vor monta relantisoarele pe străzile din zona şcolilor ?” – de la răspunsul că va trebui să se mai aştepte ceva timp pentru că fondurile aferente contractului care viza inclusiv realizarea de marcaje rutiere a fost depăşit din primăvara acestui an, s-a ajuns cu cearta la… manifestările organizate la finalul săptămânii trecute. “Dacă pentru montarea de relantisoare nu sunt bani, cum de s-au găsit pentru trupa Carlas Dreams şi celelalte formaţii care au susţinut concerte acum câteva zile”?, s-au burzuluit unii consilieri. Cum ţinta acestor atacuri era mai ales primarul Adrian Dobre, acesta a declarat că fondurile pentru organizarea tuturor manifestărilor, inclusiv cele culturale, sunt aprobate, prin intermediul proiectelor de hotărâre, tot de ei, de consilierii locali! Evident că răspunsul nu i-a mulţumit pe unii dintre aleşi, care au ţinut-o lunga cu cearta. Cert este că fondurile alocate pentru acţiunile “Ploieşti, magie, feerie şi poveşti”, care au fost un fel de înlocuitor al “Serbărilor oraşului Ploieşti” – “sărite” anul acesta pe motiv că organizarea lor ar fi picat în preajma alegerilor locale – au pus un pic de jar pe focul ce arde de ceva vreme în curtea CSM, dată fiind situaţia dificilă prin care trece din cauza faptului că sportivii şi antrenorii n-au fost plătiţi pentru activitatea depusă. Şi în acest caz s-a pus întrebarea cum de s-au găsit bani pentru concertele de acum câteva zile, iar pentru ieşirea din impas a clubului – nu. Cum însă această dilemă nu a fost încă rezolvată, unul dintre consilierii locali – Gheorghe Sârbu – a anunţat că îşi dă demisia din Consiliul de Administraţie al CSM.
Dar, momentul culminant a fost atins la sfârşitul întrunirii, când s-a supus discuţiei şi votului proiectul de hotărâre ce viza aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico- economici pentru obiectivul “Amenajare adăpost câini comunitari”, subiect de care s-a dovedit că erau interesate şi câteva iubitoare de patrupede, prezente şi ele în sala de plen, care au îndurat cu stoicism întreaga derulare a şedinţei, subiectul cu pricina imortalizându-l şi prin întregistrarea cu telefonul mobil. Practic, acest proiect de hotărâre s-a transformat într-o minge plasată între consilierii PSD şi PNL, în final, nemulţumiţi, aceştia din urmă părăsind sala. Practic, joi s-a putut consemna şi un fel de premieră în legislativul ploieştean, pentru că, după dispute aprinse pe subiectul menţionat, consilierii rămaşi în sală au aprobat, de fapt, abrogarea unei hotărâri din… 2012, ce viza parteneriatul dintre municipalitatea ploieşteană şi comuna Valea Călugărească pentru amenajarea unui adăpost de câini. De menţionat că, unul dintre motivele care au dus la această decizie a fost şi acela că documentul semnat de autorităţile din Valea Călugărească s-a pierdut pe drum, către Ploieşti, nu se ştie când şi din vina cui, în condiţiile în care la Primăria Ploieşti n-a ajuns până acum.
Mai trebuie precizat şi faptul că din şedinţa aleşilor ploieşteni n-au lipsit nici episoadele cu tentă religioasă, unul dintre consilieri – probabil pentru a mai tempera spiritele – rostind o rugăciune, iar una dintre consiliere invocând-o şi pe “mama Omida”! Dar nici aceste momente tragi-comice n-au ajutat, motivul explicabil fiind acela că, de departe, consilierilor nu prea le arde de problemele oraşului, ci mai degrabă de campania electorală pentru alegerile parlamentare care va începe în curând, în contextul în care unii dintre ei îşi doresc să ajungă, cu votul ploieştenilor, în… Casa Poporului!