Ana Maxim

Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești va deschide cea de-a 64-a stagiune din istoria sa pe data de 15 septembrie, cu un concert simfonic intitulat “Festival Ceaikovski”, dirijat de Radu Postăvaru. Invitat va fi Ștefan Tarara, violonist de origine română, stabilit în Germania, concertmaestru al Filarmonicii din Mannheim și câștigător al Concursului Internaţional George Enescu, secțiunea vioară, ediția 2014. Conducerea filarmonicii propune iubitorilor muzicii care vor participa la evenimentele din stagiunea 2016-2017 un program divers, ce va cuprinde concerte ale orchestrei simfonice și ale orchestrei populare, recitaluri camerale, o gală cu uverturi, arii de operă și operetă, un festival de jazz, concerte de rock simfonic, dar și concerte pentru copii. În cadrul unei conferințe de presă organizate ieri, managerul Filarmonicii “Paul Constantinescu”, Vlad Mateescu, a anunțat că pe scena ploieșteană vor evolua, în noua stagiune, personalități apreciate la nivel internațional, precum: Liviu Prunaru, prim-concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebouw, Olanda, violoniștii Răzvan Stoica, Alexandru Tomescu, pianistul Josu de Solaun, violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Daniel Goiți, violonistul Gabriel Croitoru, dar și dirijori precum : Jin Wang, Cristian Oroșanu, Gheorghe Costin, Walter Hilgers, Tiberiu Soare, Sabin Păutza, Radu Postăvaru, Misha Katz etc. “S-au făcut eforturi foarte mari pentru a aduce personalități, pentru a ridica nivelul evenimentelor muzicale de la Ploiești”, a precizat managerul Vlad Mateescu.
Melomanii vor putea participa și la un spectacol mai puțin obișnuit, intitulat “Tango Simfonic”, avându-i ca soliști pe Analia Selis, Mariano Castrio și Omar Massa (Argentina), dar și la concertele de Crăciun, la Gala Tinerilor Dirijori și la concertul Classic meets Russian. În luna noiembrie va fi organizat Festivalul de Jazz „Ploiești Hott Jazz Summit“, aflat la cea de-a XI-a ediție. În cadrul acestui eveniment, vor susține recitaluri mai mulți artiști printre care se vor regăsi Nicolas Simion, Lucian Ban, Matt Garrison, Cristian Soleanu Quartet, Irina Sârbu. Pe durata festivalului, vor fi organizate în fiecare seară, după concert, în premieră pentru Ploiești, evenimente „Jam Session“. De altfel, conducerea Filarmonicii „Paul Constantinescu“ a anunțat că dorește să înființeze chiar o secțiune de jazz și urmează să fie organizate concursuri pentru artiștii care vor susține concerte în cadrul acesteia. O altă noutate anunțată ieri este aceea că dirijorul Walter Hilgers, unul dintre cei mai importanți muzicieni ai momentului, din Germania, va deveni Director Artistic Onorific și dirijor permanent al Orchestrei Simfonice din Ploiești, începând din 29 septembrie, cu prilejul primului său concert cu orchestra ploieșteană.
Şi anul viitor, agenda filarmonicii va fi foarte bogată în evenimente. Astfel, în luna iunie 2017, instituţia va organiza în parteneriat cu Asociația Le Parnasse-Franța, prima ediție din România a concursului „Steinway & Sons“, pentru secțiunile vioară și pian, concurs cu o tradiție de 26 de ani în Franța.