Anul trecut, 1700 de patrupede au fost adoptate de la Bucov de nemți, austrieci și elvețieni

V.Stoica

Oficial, în județul Prahova există cinci adăposturi pentru câinii comunitari, dintre care patru sunt publice, aparținând consiliilor locale. Cel mai important este cel de la Bucov, însă mai există alte patru în localitățile Boldești-Scăeni (privat), Băicoi, Câmpina și Mizil, acestea din urmă fiind publice.
O echipă de control formată din inspectori sanitar-veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, polițiști și reprezentanți ai autorităților locale au efectuat, săptămâna trecută, verificări la toate adăposturile de câini menționate, iar rezultatele au fost concludente: în toate au fost constatate neconformități care ar trebui să fie remediate în această săptămână.
La adăpostul privat de câini comunitari din Boldești-Scăeni se aflau, la data controlului – care s-a desfășurat marțea trecută – 140 de câini. Potrivit raportului întocmit de către DSVSA Prahova, la verificări s-a constatat că nu erau identificate boxele/padocurile pentru câini și nu exista o evidență a numărului de animale existente în fiecare dintre boxe. Pe de altă parte, pentru că medicul veterinar de liberă practică se afla în concediu, nu a putut fi verificat registrul de consultații și tratamente.
În aceeași zi, nici la Băicoi, unde funcționează un adăpost public care aparține de consiliul local, nu a putut fi verificat registrul de consultații și tratamente, din același motiv. La Băicoi, în schimb, polițiștii au ridicat o factură pentru hrana uscată destinată câinilor, pentru alte verificări. Mai grav este că, tot aici, la data controlului nu exista un spațiu destinat activităților sanitare veterinare, însă se pare că până la mijlocul lunii septembrie va fi achiziționat un container dotat și utilat pentru desfășurarea procedurilor veterinare.
La Mizil, unde funcționează un alt adăpost public, aparținând de consiliul local, erau miercurea trecută 245 de câini, însă și aici se pare că înghesuiala era cuvântul de ordine. Conform raportului întocmit de DSVSA Prahova, aici nu era asigurată suprafața minimă de cazare pentru fiecare câine în 10 dintre cele 36 de boxe existente, iar sala de consultații și tratamente era neigienizată. Drept urmare, angajații de la acest adăpost au fost obligați să igienizeze sala de tratamente și le-a fost interzisă capturarea de câini maidanezi până la mărirea capacității adăpostului.
La cel mai mare adăpost din județul Prahova, de la Bucov, miercurea trecută se aflau în adăpost 940 de câini și se lucra la remedierea unor neconformități depistate anterior, adică la repararea și igienizarea padocurilor și inscripționarea pe acestea a numărului de câini, la completarea registrelor de consultații și tratament, urmând ca vineri, 19 august, acest adăpost să fie reverificat.

La Câmpina – niciun maidanez în padocuri!

După dispunerea măsurilor de remediere a problemelor constatate la adăpostul public de la Câmpina, inspectorii sanitar-veterinari și polițiștii au revenit pentru verificări. Joi, 11 august, niciun câine nu se mai afla în padocuri, toți fiind adoptați.
Pe de altă parte, se pare că străinii sunt foarte atrași de câinii comunitari de prin România, pentru că – numai anul trecut – de la adăpostul de la Bucov au plecat către Germania, Austria și Elveția nici mai mult, nici mai puțin de 1700 de maidanezi.