Alocaţia zilnică de hrană pentru deţinuţi ar putea fi majorată cu aproape 50 la sută, respectiv de la 3,5 lei, cât este în prezent, la 5 lei, a anunţat, marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei a spus că după adoptarea regulamentului pentru aplicarea legii executării pedepselor a început să lucreze la elaborarea legislaţiei terţiare, în cadrul căreia va trebui să se discute şi despre alocaţia de hrană a deţinuţilor.
„Se spune mereu că un deţinut costă statul 100 de lei, mai mult decât un pacient sau un copil, numai că din 100 de lei, norma de hrană este de 3,5 lei pe zi. Şi atunci m-am gândit dacă nu putem face cumva să creştem norma de hrană şi avem nişte promisiuni, am făcut şi nişte proiecţii bugetare şi nu am să mă las până nu avem alocaţi cinci lei pe zi pentru norma de hrană a deţinuţilor”, a anunţat marţi, la Conferinţa Naţională a Proiectului „Prison Litigation Network”, organizată de Asociaţia Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO, ministrul Prună.
Aceasta a precizat că majorarea alocaţiei la cinci lei nu va însemna şi o creştere semnificativă a calităţii hranei.
Demnitarul a mai spus că a demarat şi operaţiunea „Curăţenie în penitenciare”, precizând că nu trebuie buget ca măcar să se încerce omorârea ploşniţelor care invadează penitenciarele româneşti.
„Bugetul ANP nu este cât ar trebui să fie, dar nu este un buget mic. Este un buget care, din păcate, este în situaţia multor instituţii din România: 80 la sută din bugetul unei instituţii înseamnă numai salarii şi îţi rămâne o diferenţă de maxim 20 la sută pentru ceea ce are de făcut instituţia respectivă. Nu transmit un mesaj că umblăm la salarizare, dar trebuie să încercăm să ne descurcăm ceva mai bine cu cei 20 la sută care ne rămân pentru a ne îndeplini atribuţiile”, a mai spus ministrul.