V. Stoica

Complet ieșită din comun, campania electorală pentru alegerile locale desfășurate în data de 5 iunie se lasă cu dosare penale nu numai pentru infracțiuni legate de faptele din ziua votului, ci și pentru infracțiuni de natură informatică. Pe ultima sută de metri înaintea scrutinului pentru alegerea primarilor, în mediul virtual, rețeaua de socializare facebook, au apărut clone ale unor pagini oficiale aparținând unor candidați la funcția de primar al municipiului Ploiești. Senatorul Daniel Savu- candidat independent la funcția de primar al Ploieștiului- și Adrian Dobre, candidatul PNL la același fotoliu de edil, au semnalat că le-au fost clonate paginile oficiale de facebook chiar înaintea alegerilor din 5 iunie, cu scopul vădit de a fi transmise mesaje false, care să inducă în eroare electoratul.
În urma apariției acestor clone au fost făcute sesizări atât la Biroul Electoral Municipal, cât și la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești. Senatorul Daniel Savu a fost înștiințat deja, de către BCCO, că a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de fals informatic.
Ieri, senatorul Daniel Savu, fost candidat independent la funcția de primar al municipiului Ploiești, a publicat pe blogul său noi informații referitoare la infracțiunea căreia i-a picat victimă, cu doar o zi și jumătate înainte de alegerile locale din 5 iunie.
Sub titlul “Dosar penal pentru clonarea contului meu de facebook”, parlamentarul prahovean arată istoricul evenimentelor care s-au precipitat înainte de ziua alegerilor: “Clonarea contului meu de facebook și dezinformarea ploieștenilor cu privire la faptul că aș fi renunțat la candidatura pentru Primăria Ploiești, infracțiune informatică derulată cu premeditare în ultimele ore ale campaniei electorale, inclusiv în ziua alegerilor, sunt anchetate acum de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești.
În urma sesizării pe care am adresat-o Biroului Electoral Municipal, prin care am anunțat faptul că «pe un cont de facebook fals, cu numele și imaginea mea, a fost postat un anunț potrivit căruia aș renunța la candidatura pentru Primăria Ploiești și aș îndemna cetățenii să voteze candidații unei anumite formațiuni politice», Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice m-a informat cu privire la deschiderea dosarului penal cu numărul P/AN/10990/07.06.2016.
«La data de 04.06.2016, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a primit din partea Biroului Electoral Municipal sesizarea dumneavoastră, cu privire la crearea unui cont pe site-ul de socializare Facebook de către autori neidentificați, prin folosirea datelor dumneavoastră de identitate, fără consimțământul dvs. Sesizarea a fost înaintată către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și constituie obiectul dosarului penal cu numărul P/AN/10990/07.06.2016. În continuare, dosarul cauzei va fi înaintat Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –
Serviciul Teritorial Ploiești, organ competent a efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic, prevăzută de art.325 Cod Penal».
Mă aștept ca acest caz cu caracter penal, precum și celelalte similare care au fost semnalate în Ploiești, cu prilejul alegerilor locale, să fie soluționate extrem de rapid, iar rezultatele anchetei să fie date publicității. În ceea ce mă privește, voi fi extrem de atent și interesat să știu cine este autorul acestei infracțiuni informatice, dar mai ales la comanda cui a fost dusă la îndeplinire, în contextul în care dezinformarea din pagina falsă de facebook a fost însoțită de o zvonistică bine pusă la punct. În acest context, dacă a fost nevoie ca, de fapt, cineva, o persoană sau o structură, să recurgă inclusiv la încălcarea legii pentru a-mi aduce prejudicii de imagine legate de candidatura la Primăria Ploiești, concluzia o trageți dumneavoastră.
Dacă în urma anchetei se va constata că metoda de clonare a conturilor de facebook ce aparțin unor candidați are un singur autor, conexat la o singură strategie politică, și în același timp un caracter repetitiv în mai multe localități din țară, atunci ne aflăm în fața unei metode de influențare a alegerilor. Fenomenul trebuie confirmat, cunoscut și combătut, pentru a reprezenta un exemplu în perspectiva alegerilor parlamentare și a garanta corecta desfășurare a acestora”, arată senatorul Daniel Savu, pe blogul său.

Şi candidatul PNL, Adrian Dobre, a avut pagina falsificată

Senatorul Daniel Savu face referire, în mesajul postat ieri, și la alți candidați care au fost victime ale dezinformării și ale infracțiunii de fals informatic. La Ploiești, candidatul PNL la Primăria Ploiești, Adrian Dobre, a avut parte de o metodă similară cu scopul influențării rezultatului alegerilor. În data de 1 Iunie, Adrian Dobre și Andrei Volosevici anunțau că le-au fost falsificate conturile de facebook: “Pagina mea de Facebook și cea a lui Andrei Volosevici au fost clonate. În consecință, zilele acestea au fost create pagini de Facebook identice cu cele oficiale, probabil pentru a se transmite mesaje cu scopul dezinformării electoratului în ultimele zile de campanie (…) Menționez că vom face și plângere la poliție, în speranța că persoanele care au făcut aceste falsuri vor fi identificate și trase la răspundere”.