Ana M.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) a lansat în parteneriat cu Asociaţia „Telefonul Copilului” (ATC) o nouă campanie de informare şi sensibilizare a publicului cu privire la victimele traficului de minori, în vederea exploatării acestora prin muncă. Intitulată „Mânuţe fericite, NU mânuţe chinuite!”, aceasta se desfășoară în mediul online .
Persoanele care vor să–și arate sprijinul pentru minorii obligați să muncească sau trimiși la cerșit trebuie să posteze pe pagina de facebook a ANTIP, www.facebook.com/Agentia-Nationala-Impotriva-Traficului-de-Persoane, la secțiunea Comentarii, o fotografie cu mâinile copiilor lor și mesaje creative faţă de fenomenul exploatării prin muncă a copiilor, mesaje ce pot avea forme diverse: un colaj, o pictură, un desen, un cântecel, un link, un filmuleţ, o rugăciune, o povestioară, o poezie, un mesaj scris, un simbol, un joc, un puzzle, o integramă, un proverb, un îndemn, o creaţie hand-made etc., chiar şi un simplu “Like” sau “Share”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor. Autorii celor mai creative mesaje vor primi diplome onorifice. Campania are ca scopuri conştientizarea, de către cetățeni, a riscurilor şi a pericolelor la care sunt expuse victimele traficului de minori în vederea exploatării prin muncă, conştientizarea drepturilor pe care le au minorii şi reducerea cererii în cadrul acestui fenomen infracţional. Campania de informare a fost lansată în contextul manifestărilor desfăşurate în plan internaţional cu prilejul celebrării „Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Exploatării prin Muncă a Copilului”, pe 12 iunie.
Cei care cunosc un posibil caz de trafic de persoane în vederea exploatării prin muncă a copilului sunt sfătuiți să apeleze linia telefonică a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – HELP LINE 0.800. 800, de luni până vineri în intervalul orar 8.00-16.00.
Copiii care au o problemă și părinții ai căror copii le sunt încălcate drepturile pot suna la linia telefonică a Asociației Telefonul Copilului HELP LINE 116.111, de luni până duminică între orele 8.00-0.00, apelul fiind gratuit în rețeaua Telekom România.