În zilele de 31 martie şi 1 aprilie, sub egida Consiliului Raional Soroca, a Direcţiei de Cultură şi Turism Soroca, a revistei „Dor de Basarabia”, a Teatrului „Veniamin Apostol” şi a Filialei „Constantin Stere” din Iaşi a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, la Soroca s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului de Satiră şi Umor „O cetate nu-i pe roate”.
Festivalul a fost organizat din iniţiativa unui român cu suflet mare, prof. dr. doc. Ion Berghia – fondator şi coordonator al revistei, preşedinte al asociaţiei culturale mai sus amintite, trăitor la Iaşi, dar, ca şi marele unionist Constantin Stere, născut în acel vechi ţinut al neamului nostru, „Cetăţean de Onoare“ al Raionului Soroca.
În aceste două zile de festival, epigramişti de până-n Prut şi cei dintre Prut şi Nistru s-au duelat în rime, spre deliciul audienţei din Cetatea Soroca, din licee şi din Teatrul „Veniamin Apostol”, al cărui director, Petre Popa, este deopotrivă poet şi epigramist, o flacără vie a românismului din zonă.
La înălţime au fost şi Studioul de teatru „Cortina”, formaţia „Camera 65”, actorul George Ciolpan (cel care a oferit şi un mic spectacol alături de Studioul „Cortina”, cu adolescenţi talentaţi de care cu siguranţă vom mai auzi), dar şi actorul Ion Nicov de la „Ginta latină”, cel care a oferit publicului nu numai un monolog umoristic foarte reuşit, dar şi un minunat spectacol muzical-coregrafic, părând să fie un alt „ om orchestră”.
Totodată, domnul Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Soroca, cel care este şi custodele Cetăţii Soroca sau, cum i se mai spune, „pârcălabul de Soroca”, a dezvăluit audienţei curioase cu multă însufleţire pagini memorabile de istorie a cetăţii neamului. În cetate se află şi un iconostas sculptat în lemn de avocatul-epigramist Emil Ianu din Horodnic de Sus/Suceava.
Participanţii la festival au vizitat şi locul unde, la iniţiativa scriitorului Ion Druţă, a fost înălţată – în anul 2004 – „Lumânarea recunoştinţei” – un omagiu adus tuturor eroilor anonimi care au păstrat viu spiritul românesc, dar şi în memoria autorului anonim al baladei Mioriţa. De aici se desfăşoară o minunată panoramă asupra oraşului Soroca şi a râului Nistru.
Această reuşită acţiune a fost posibilă datorită unor oameni cu inimă de aur şi suflet mare cât România reîntregită. Merită să amintesc de primarul oraşului Soroca, dl. Victor Său, de şeful Direcţiei de Cultură şi Turism, Grigore Bucătaru, de preşedintele Consiliului Raional Soroca, dr. Mihai Mâţu, dar şi de cel care ne-a întâmpinat cu multă căldură – vicepreşedintele Vlad Nicuţă, cu toţii prezenţi la acest festival iniţiat de românul cu inima în două ţări, Ion Berghia, preşedinte al juriului.
Oficialităţile au promis la unison că vor susţine, în continuare, acest festival, lucru pe care ni-l dorim cu toţii. Debutul s-a făcut cu dreptul!
A consemnat
Florina Dinescu – Dinu din Ploieşti,
participantă şi deţinătoarea locului III la
concursul de epigramă a festivalului sorocean