F.T.

Se pare că, de ce se temeau, patronii restaurantelor, cluburilor și barurilor și chiar reprezentanții industriei producătoare de tutun nu au scăpat: Legea antifumat le-a gonit clientela. În Prahova, neoficial, se pare că și vânzările de țigări au cunoscut un trend descendent, începând cu data de 17 martie – de când a intrat în vigoare actul normativ, inclusiv la chioșcuri. Oficial, ni se confirmă că la trei puncte comerciale care țin de Penitenciarul Ploiești – în incinta unității și la secțiile exterioare Movila Vulpii și Berceni -, vânzările de țigări au scăzut. Și când te gândești că în astfel de locuri, unii se apucă de fumat !
“Lucru clar, de când a intrat în vigoare legea și până în prezent, a scăzut drastic clientela”, ne confirmă efectele actului normativ Dan Călescu, patronul unui restaurant din centrul Ploieștiului. “Poate că și vremea nefavorabilă – frigul, ploile – au făcut ca nici măcar la terasă, unde este permis fumatul, cei care își asortează o țigară la o cafea nu au mai venit”.
Destul de mulți patroni ai unor restaurante din Prahova, sub adăpostul anonimatului, ne-au declarat că sunt afectați de actul normativ ce vizează fumatul, după cum și fumătorii au resimțit la buzunare efectele legii cu pricina. Astfel, după cum ne-au precizat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Șerban Catacuzino” Prahova, în perioada 17 martie – 17 aprilie a.c., au fost date fumătorilor 93 de avertismente și 41 de amenzi, însumând aproape patru mii de lei. Motivul – fumatul în spații publice închise sau în apropierea locurilor de joacă pentru copii. Fiindcă, unde-i lege, nu-i tocmeală !
Legea îi afectează inclusiv pe șoferi. Șoferul unui taxi, rezemat de mașină, își stinge țigara abia aprinsă imediat ce îl întrebăm dacă e liber. Și, chiar dacă insistăm pe ideea că, la rându-ne, suntem fumători, deci nu ne afectează prea tare fumul, ne răspunde: “Nu avem voie să fumăm într-o mașină care aparține unei firme. Niciun șofer nu are voie să-și aprindă o țigară într-o mașină care deservește o societate, chiar dacă autoturismul este al lui. Regretul este că am aruncat o pâine, fiindcă țigara pe care tocmai am stins- o valorează 80 de bani – exact cât costă o pâine!”. Ne simțim vinovați…

Unde se poate fuma, totuși ?

Dacă refugiul fumătorilor, vorba patronului de la Ploiești, Dan Călescu – sunt terasele, ce se va întâmpla în minivacanța de Paște/ 1 Mai, când orășenii vor ieși la un grătar la Bucov sau în alte locuri cu verdeață ? Mai ales că fumătorul apelează la următoarea procedură: își aprinde țigara de la jarul care face micii să sfârâie – se zice că are gustul mai bun când este aprinsă de la tăciune!-, își desface prima bere și așteaptă să se perpelească micii. Iese fum și de la grătar, și de la țigară. La numai trei, patru metri distanță – știut fiind că, de exemplu, la Bucov, e densitate mare de grătare -, o familie cu copii face și ea un grătar. Fumătorul este amendat fiindcă fumează în preajma minorilor? “Nu, dacă nu este loc de joacă special amenajat pentru copii, ne răspunde locotenent colonelul Leonard Dragomirescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Prahova, fiindcă legiuitorul a stabilit clar acest aspect. Oricum, și noi vom monitoriza astfel de zone și, de la caz la caz, vom lua măsurile care se impun, conform legii”.
* * *
Așadar, cei care vor să pufăie în continuare, o pot face și la restaurante, dar numai pe terase. O pot face și la iarbă verde, dar să nu fie locuri de joacă special amenajate pentru copii. O pot face acasă, dacă le convine să le miroasă hainele a mahoarcă. O pot face în preajma clădirilor unde lucrează, dar să nu arunce chiștoacele pe jos…
Deci, mai bine lăsați-vă de fumat !