Violeta Stoica

Senatorul Daniel Savu şi-a depus, ieri, candidatura la funcţia de primar al municipiului Ploieşti, la Biroul Electoral Municipal. Este primul candidat independent la Primăria Ploieşti care s-a înscris, oficial, în cursa pentru ocuparea fotoliului de edil-şef al municipiului, prin urmare, potrivit legislaţiei în vigoare, va avea prioritate pe buletinele de vot, în secţiunea destinată candidaţilor independenţi. Astfel, pentru că în cazul candidaţilor independenţi se aplică criteriul ordinii înscrierii candidaturii, Daniel Savu va fi primul independent în buletinele de vot, după secţiunea destinată candidaţilor angajaţi politic.
Practic, ieri, după îndeplinirea tuturor procedurilor legale, senatorul Daniel Savu şi-a asumat, oficial, candidatura la funcţia de primar al municipiului Ploieşti, prin depunerea listelor de susţinători şi a tuturor celorlalte documente cerute de legislaţia în vigoare pentru dosarul de candidat. Candidatura a fost validată de către Biroul Electoral Municipal Ploieşti.

Aşa cum ziarul Prahova a arătat, într-un articol recent, senatorul Daniel Savu – candidat independent la funcţia de primar al municipiului Ploieşti – este de profesie inginer, este căsătorit şi are patru copii. Şi-a început cariera profesională ca inginer în domeniul aeronautic, iar în anul 1992 a intrat în Serviciul Român de Informaţii, unde a activat până în anul 1999, ca ofiţer. Parcursul acestuia s-a schimbat când a decis să intre în politică, cu gândul de a schimba ceva în bine în politica românească, printr-o implicare susţinută. După o lungă perioadă în care a susţinut ideile social-democraţiei, Daniel Savu a renunţat definitiv la politica de partid, considerând că independenţa de orice structură de natură politică îi va da posibilitatea să realizeze ceea ce şi-a propus: revigorarea oraşului Ploieşti, prin schimbările majore pe care le poate aduce în conducerea Primăriei, în urma unei candidaturi independente de orice constrângere şi interes politic. După depunerea candidaturii, senatorul Daniel Savu a făcut o scurtă declaraţie pentru ziarul Prahova:

– Este o zi importantă pentru dumneavoastră, pentru că această candidatură ar putea să însemne o schimbare atât pentru omul politic Daniel Savu, cât şi pentru municipiul Ploieşti.
– Astăzi (n.n. – ieri), mi-am depus candidatura la Biroul Electoral Municipal ca independent pentru Primăria Ploieşti, după ce am parcurs toate etapele legale pentru înscrierea oficială în alegerile care se vor desfăşura pe data de 5 iunie. În primul rând, aş vrea să le mulţumesc celor peste 2600 de ploieșteni care au semnat pe listele de susținători atunci când ne-am întâlnit pe stradă și am discutat probleme importante ale orașului, cu impact asupra vieții lor; la fel, prietenilor și colegilor care mi-au acordat sprijin, celor care
mi-au transmis să merg mai departe cu încredere pe acest drum, să opresc haosul și să fac ordine în oraș. Vreau să îi asigur pe toți, inclusiv pe acei ploieșteni care mi-au spus că nu vor veni la vot sau că nu mă votează, că sunt gata să îi ascult în continuare, să trag concluziile care se impun din atitudinea lor și să le readuc încrederea că Ploieștiul se poate schimba.
– S-au vehiculat, în ultimele zile, chiar înainte de a vă depune dosarul de candidatură, tot felul de zvonuri în legătură cu statutul dumneavoastră de independent. Cum comentaţi aceste afirmaţii din spaţiul public?
– Așa cum mi-am asumat public, dacă voi fi ales primarul Ploieștiului, garantez că îmi voi păstra statutul de independent. Am convingerea că detașarea de felul în care partidele au demonstrat, până acum, că pot să conducă orașul reprezintă soluția pentru a impune un alt ritm și întoarcerea administrației către cetățeni. Decizia mea de a candida independent la Primăria Ploiești este fermă, clară și nu va fi influențată de niciun fel de schimbări, propuneri sau chiar speculații care ar putea să apară în mediile politice. Am început ca independent, voi continua ca independent și voi rămâne independent dacă voi fi ales primar al Ploieștiului. Vreau ca astfel să onorez încrederea celor care m-au susținut, m-au încurajat să merg mai departe pe acest drum și mi-au spus că, datorită hotărârii mele de a candida fără susținere politică, au un motiv să se prezinte pe 5 iunie la vot. Nu există niciun argument, nicio motivație care să mă determine să îmi schimb acest statut și sunt absolut convins că, în cabina de vot, ploieștenii vor alege conform propriei lor conștiințe, pentru adevăr, în ciuda influențelor de toate felurile care se manifestă în această perioadă. Sper ca, prin atitudinea mea, să redau cât mai multor familii din Ploiești interesul pentru implicarea în viața comunității locale.