Parlamentarii au iniţiat un proiect de lege prin care propun ca indemnizaţia socială pentru pensionari, care s-a numit iniţial pensie minimă, să fie indexată, potrivit România TV. În momentul de faţă, valoarea indemnizaţiei este de 400 de lei.

Doina Pârcălabu, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi Asigurari Sociale, a explicat la România TV că iniţiativa parlamentarilor este o măsură care poate fi susţinută.

„Aceasta este o măsură de protecţie socială, pentru că nu discutăm despre o pensie. Este o indemnizaţie pentru pensionari. Ea, iniţial, s-a numit pensie minimă, ca urmare a faptului că este instrumentată tot de Casa Naţională de Pensii şi era legată de deţinerea unui drept de pensie. A fost instituită, iniţial, la valoarea de 300 de lei, începând cu mai, 2009, la 350 de lei, din octombrie 2009 şi apoi majorată la 400 de lei”, a declarat Doina Pârcălabu.

„Având în vedere că valoarea punctului de pensie a crescut, prin menţinerea acestei indemnizaţii la aceeaşi sumă, numărul beneficiarilor scade. Dacă se majoarează în acelaşi ritm în care se majorează şi pensiile, practic, se poate menţine constant numărul persoanelor care pot să obtina aceaste drepturi. Rămânerea indemnizaţiei în alt ritm de creştere, duce la diminuarea numărului de persoane care o încasează. Este o măsura care poate fi susţinută şi argumentată pe această logică”. a mai explicat Doina Pârcălabu.

Aceasta a mai spus că numărul celor care beneficiază de indemnizaţia pentru pensionari este de circa jumătate de milion.