Alex Călinoiu

Conducerea Primăriei Buşteni a anunţat că se aşteaptă ca în primul semestru al acestui an să finalizeze lucrările de reabilitare termică la şapte blocuri – ultimul lot în care mai rămân lucrări de executat – ceea ce înseamnă că, în scurt timp, Buşteniul va fi prima localitate importantă din ţară în care autorităţile au termoizolat toate blocurile de locuinţe.
Programul a început în 2009, incluzând, etapizat, 135 de blocuri din oraş. În momentul de faţă, mai rămân doar şapte, lucrările fiind deja în derulare, potrivit anunţului făcut ieri de primarul localităţii, Emanoil Savin, care a precizat că locuitorii nu au plătit niciun ban pentru această investiţie.
„Fondurile au fost asigurate în proporţie de 50% de la Ministerul Dezvoltării şi 50% de la bugetul local, asociaţiile de proprietari nu au fost nevoite să dea niciun ban. Noi am investit peste 12 milioane de lei de la începutul acestui program. Sunt 135 de blocuri, din care mai rămân de reabilitat 7, care sunt deja în lucru, în câteva luni vom finaliza proiectul”, ne-a declarat, ieri, primarul Emanoil Savin.
Odată cu încheierea lucrărilor, Buşteniul va deveni, potrivit declaraţiilor edilului, cea mai mare localitate urbană din ţară şi prima din judeţ în care toate blocurile de locuinţe vor fi reabilitate termic.
Această investiţie reprezintă un record naţional, în condiţiile în care, judecând după informaţiile găsite la o simplă căutare pe internet, în România mai există o singură primărie de oraş care a anunţat că a reabilitat termic toate blocurile. Este vorba despre Lehliu-Gară, care a reuşit acest lucru încă din 2010, însă, cu tot respectul pentru locuitorii oraşului din Călăraşi, diferenţa este de proporţii, în cazul respectiv fiind vorba despre doar 18 blocuri.
Tot la capitolul locuinţe, autorităţile din Buşteni au mai anunţat că în acest an este programată finalizarea lucrărilor pentru construirea a trei noi blocuri în oraş, cu o capacitate totală de 54 de apartamente şi garsoniere. „Sperăm ca în mai-iunie să se încheie lucrările. Vom avea un bloc de locuinţe care vor fi distribuite prin ANL, unul pentru persoanele evacuate din case naţionalizate şi unul pentru locuinţe sociale. Avem solicitări inclusiv de la oameni din afara oraşului, dar care lucrează în Buşteni. Fiecare bloc va avea 18 apartamente sau garsoniere, ceea ce înseamnă un număr total de 54 de locuinţe, însă, prin mansardare, am putea să ajungem la aproximativ 60”, a mai afirmat primarul Emanoil Savin.