V. Stoica

Reprezentanții societății de transport public ploieștean au încheiat, la sfârșitul săptămânii trecute, contractul de furnizare a 30 de automate de distribuție a biletelor de călătorie, care vor fi amplasate în tot atâtea spații din municipiul Ploiești. Fiecare automat a costat mai puțin de 3000 de euro, potrivit declarațiilor directorului general al Transport Călători Express, Cristian Iancovici, iar societatea care a câștigat licitația este de fapt și singura care a depus o ofertă pentru încheierea contractului de furnizare a celor 30 de distribuitoare automate pentru vânzarea de bilete de transport – o firmă din Oradea. În termen de 45 de zile, toate automatele vor trebui să fie deja furnizate la Ploiești, însă primele aparate vor începe să fie livrate într-un termen mai scurt.
Nici licitația pentru achiziționarea acestor automate nu a scăpat de contestații, pentru că o societate din București a depus la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor o plângere referitoare la procedura de atribuire a contractului, însă aceasta a fost respinsă ca tardiv introdusă, iar Transport Călători Express a putut să încheie contractul de furnizare a automatelor de bilete.
Transport Călători Express se pregătește, astfel, printre altele, pentru perioada în care va trece, din nou, la taxarea tuturor celor care folosesc mijloacele de transport în comun din municipiul Ploiești. Pe lângă tramvaiele pe care le-a recondiționat pentru a intra în circulație, cel puțin pe traseul 101, societatea aflată în subordinea Consiliului Local Ploiești va amplasa automatele de bilete – cu alarme antifurt și, unele dintre ele, cu alimentare de la panouri fotovoltaice – în zona stațiilor din municipiu.
Conform specificațiilor tehnice prezentate în caietul de sarcini al licitației, distribuitoarele automate pentru vânzarea biletelor de călătorie vor trebui să îndeplinească, non-stop, funcția principală de emitere a biletelor de transport contra cost, cu unele precizări referitoare la dată, ora eliberării, valoare. Automatele vor fi echipate cu sisteme electronice de comunicare şi de transmitere de date către TCE, plata biletelor urmând să se facă în bancnote de un leu și de cinci lei, dar și în monede de 10 bani sau de 50 de bani.
Și, pentru a fi protejate respectivele aparate și de hoți, acestea vor fi dotate cu sistem de alarmă care va transmite comunicări dispeceratului TCE în caz de efracție.