F. T.

Sărăcia, datoriile sau pur și simplu dorința de a face rost de bani într-un timp foarte scurt i-au determinat pe mulți prahoveni să creadă în promisiunile unor escroci care garantau sume mari în schimbul cotizării la ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari escrocherii din zilele noastre – așa numitul caritas unguresc. Peste 300 de prahoveni și alte zeci de persoane din județele limitrofe au fost, astfel, păcăliți prin această metodă de înșelăciune, iar numărul acestora este posibil să mai crească… Este și motivul pentru care, ieri dimineață, zeci de polițiști de la Serviciul de Criminalitate Organizată din cadrul IPJ Prahova, sub coordonarea ofițerilor de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice a IGPR au descins, în București și în orașele Cluj și Miercurea Ciuc, pentru a-i ridica pe cei care au pus la cale o astfel de afacere.

În urma perchezițiilor de ieri, au fost urcați în dube, iar aseară urmau să ajungă la sediul poliției prahovene de pe strada Vasile Lupu – pentru a fi audiați – cinci suspecți, dar și alte 50 de persoane care ar avea, într-o formă sau alta legătură cu suspecții (martori, părți păgubite etc). De asemenea, au fost ridicate și documente contabile, mai multe calculatoare, precum şi 36.000 de lei, în baza cărora anchetatorii vor completa dosarul penal deschis în acest caz.
Oficial, cei cinci capi ai grupării sunt acuzați de înșelăciune și desfășurarea unor activități de creditare specifice instituțiilor financiare fără respectarea prevederilor legale în domeniu, dar și de camătă și delapidare.
De altfel, printr-un comunicat de presă, vizavi de acțiunile de ieri, IPJ Prahova precizează: “ Descinderile au vizat un grup infracțional specializat în săvârșirea de infracțiuni de înșelăciune și în desfășurarea unor activități de creditare specifice instituțiilor financiare fără respectarea prevederilor legale în domeniu. Din cercetări a reieșit că, începând cu data de 15 iunie 2015 și până în prezent, cele cinci persoane ar fi indus în eroare peste 350 de cetăţeni, din județul Prahova și din județele limitrofe, prin metoda cunoscută sub denumirea de caritas unguresc.
Astfel, cei în cauză, folosind o societate comercială înființată în acest scop, prin intermediul căreia încheiau cu victimele așa-zise contracte de asociere în participațiune, s-ar fi angajat față de acestea să le acorde împrumuturi financiare în schimbul achitării unor rate lunare, fără însă ca această activitate de creditare deghizată să fi fost autorizată de Banca Națională a României. În numeroase cazuri, deși victimele ar fi achitat mai multe rate lunare în avans, conform contractelor încheiate cu societatea comercială controlată de către bănuiți, aceștia nu ar fi remis sumele de bani promise ca împrumut”.
Totuși, pentru a da impresia de seriozitate, se pare că unii dintre cei care au cotizat la acest caritas unguresc ar fi primit o parte sau chiar integral sumele promise. Se pare, de asemenea, că a fost făcută reclamă acestui joc inclusiv pe Facebook, iar persoane din anturajul escrocilor ar fi lăudat, prin postările lor, seriozitatea celor care se ocupă de acest joc.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională, estimat până în prezent, este de peste 350.000 de lei.
Aseară, în funcție de rezultatul audierilor, urma să se stabilească dacă cercetările continuă cu suspecții în stare de libertate sau de reținere preventivă.