Pasagerii care aleg să călătorescă spre Litoralul Mării Negre au ocazia să admire și să utilizeze un tren care iese din tipare, prin galeria de artă neconvențională de pe locomotivă. Botezată „Hora” de artistul vizual Carmen Nistor, datorită motivelor transpuse de pe costumele populare românești pe exteriorul locomotivei electrice, aceasta este rezultatul colaborării dintre CFR Călători, operatorul național de tansport feroviar călători, Policolor, cel mai longeviv brand românesc de lacuri și vopsele și artista amintită, pasionată de transpunerea culorilor și a motivelor românești pe suprafețe neconvenționale.
„Sper ca locomotiva <> să aducă mai aproape pasagerii noștri nu numai de destinațiile lor, dar și de simbolurile și tradițiile românești. CFR Călători este deschisă proiectelor cu implicare în viața comunității prin care trenul este promovat ca mijlocul de transport cel mai prietenos cu mediul înconjurător”, a declarat Iosif Szentes, directorul general al CFR Călători, înaintea primei curse a trenului tractat de locomotivă. Proiectul Moving Art – „Hora” este parte a campaniei “Redescoperă Culorile României” și se bucură de susținerea Policolor și CFR Călători, două branduri românești cu tradiție. Proiectul promovează într-o manieră inedită tradițiile românești.
Pentru realizarea proiectului, artistul vizual Carmen Nistor și-a mutat atelierul de pictură în Depou și, în timp record, a finalizat pictura de peste 150 mp, folosindu-se exclusiv de pensulă. În executarea picturii s-au utilizat materiale specifice furnizate de Policolor Automotive – divizia auto a producătorului român, rezistente la condițiile de exploatare a locomotivei și la cele de mediu. Locomotiva „Hora” va străbate traseul București-Constanța până la 15 septembrie cu ”Trenurile Soarelui”, iar din toamnă aceasta va ajunge și în alte puncte turistice din România, promovând în continuare simbolurile tradiționale. “Trenurile Soarelui” se intitulează programul estival de transport al CFR Călători care a început la 12 iunie și se va încheia la 15 septembrie a.c.