Pentru a creşte nivelul competiţiei, Federaţia Română de Fotbal (FRF) a decis să aducă unele modificări în sistemul desfăşurării jocurilor pentru juniorii republicani A şi B, care au fost aprobate în ultima şedinţă a Comitetului Executiv. Astfel, din sezonul 2015-2016, întrecerea juvenilă se va disputa într-un sistem nou, pe două categorii distincte: campionatul de elită şi campionatul clasic. Iată care vor fi caracteristicile celor două întreceri, conform deciziei FRF:
v La campionatul de elită al juniorilor vor participa echipele de juniori ale cluburilor care s-au clasat pe locurile 1-3 în cele 8 serii, în ediţia2014-2015 = 8 serii x 3 echipe = 24 echipe.Echipele care doresc să participe în campionatul juniorilor A elită sunt obligate să solicite, în scris, până la data de 31 iulie înscrierea în competiţie. Dacă una dintre echipele clasate pe locurile 1-3 refuză participarea în noul sistem, locul îi va fi luat de către echipa clasată pe locul următor şi caredoreşte să participe. La nivelul juniorilor A şi B, la campionatul de elită, din partea judeţului nostru are drept de participare doar grupa juniorilor A a clubului FC Petrolul Ploieşti (în foto), trupa antrenată de Claudiu Toader clasându-se pe locul secund în seria a III-a.
Trebuie spus şi faptul că formaţiile vor fi repartizate pe baza criteriului geografic în două grupe (A şi B) a câte 12 echipe. Ele vor juca în sistem campionat (tur -retur), prima parte a campionatului se va desfăşura în perioada 29 august-7 noiembrie, returul urmând să fie în perioada 14 noiembrie 2015, până pe 16 aprilie 2016.
Interesant este faptul că, la finalul campionatului de elită, numărul echipelor care retrogradează va fi egal cu cel al câştigătoarelor seriilor din campionatul clasic. În schimb, echipele clasate pe locul 1 şi 2 în cele două grupe ale juniorilor A se califică în semifinalele competiţiei, care se vor desfăşura în perioda 22-24 aprilie. În schimb, faza finală la juniori B este proramată în perioada 27-29 mai 2016.
v La campionatul clasic au drept de participare echipele cluburilor clasate pe locurile 4-12 (16) în seriile ediţiei 2014-2015, precum şi alte unităţi sportive afiliate la FRF/AJF. Echipele înscrise şi acceptate vor fi repartizate în 4 serii a câte 14-16 echipe, în funcţie de numărul lor, iar dacă participarea va fi mult mai mare, se vor crea serii suplimentare. Jocurile se vor desfăşura în sistem campionat (tur-retur, 26-30 etape), iar echipele clasate pe primul loc în aceste serii vor promova în ”elită”. Campionatul clasic va începe pe 22 august, ultimul joc fiind programat pe 28 mai, anul viitor. La această categorie, din judeţul nostru au drept de participare echipele ploieştene FC Petrolul şi AFC Astra.

Cupa României va fi şi la juniori

De asemenea, din sezonul 2015-2016 se înfiinţează Cupa României elită atât la juniori A, cât şi la juniori B, competiţie rezervată echipelor clasate pe locurile 1-8 în fiecare grupă a Campionatului naţional de elită.
Etapele competiţiei se vor desfăşura în sistem eliminatoriu, gazdă urmând a fi echipa mai slab clasată.