Alex Călinoiu

Introducerea transportului gratuit pentru ploieştenii cu venituri sub 3.000 de lei a dus la o creştere simţitoare, în 2014, a numărului de călători din autobuzele şi troleibuzele TCE. Aceasta nu a fost singura creştere pentru operatorul de transport din Ploieşti. În 2014, societatea deţinută de Consiliul Local a obţinut şi venituri mai multe, ajungând la un profit record pentru ultima perioadă, înregistrat după mai mulţi ani de pierderi.
La prima vedere, situaţia pare uşor paradoxală, însă explicaţia pentru creşterea veniturilor ţine de faptul că administraţia ploieşteană plăteşte, din bugetul local, pentru decontarea călătoriilor făcute de beneficiarii transportului gratuit. Astfel, Transport Călători Express a încheiat anul trecut cu un profit de 7.323.033 de lei, potrivit bilanţului transmis către Primărie. Bilanţul pe 2014 urmează să fie discutat la următoarea şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor, programată zilele viitoare.
„Din aceşti bani, societatea a oprit 5% din profitul net la rezerva legală, iar restul excedentului bugetar din 2014 – adică peste 7,3 milioane de lei – este folosit pentru acoperirea unor pierderi mai vechi”, ne-a declarat Raul Petrescu, viceprimarul municipiului Ploieşti.
Pentru 2015 se estimează cifre şi mai bune, având în vedere că, anul trecut, primăria a început să subvenţioneze transportul abia din luna aprilie, în vreme ce acum gratuitatea se aplică pentru întreg anul.
În aceste condiţii, conducerea TCE ar avea tot interesul ca gratuitatea să se menţină şi din 2016, singura întrebare fiind în ce măsură administraţia locală va mai fi dispusă să subvenţioneze acest segment din bugetul municipiului.