Delegația MCV s-a întâlnit cu reprezentanți ai Curții de Apel București

Curtea de Apel București a dat publicității un comunicat cu privire la întâlnirea reprezentanților instanței bucureștene cu experţii misiunii de evaluare a progreselor înregistrate în România în cadrul MCV. Astfel, echipa formată din mai mulți judecători ai acestei instanțe s-a întâlnit cu experţii misiunii de evaluare a progreselor înregistrate în România în cadrul MCV, ocazie cu care au fost abordate teme precum unificarea practicii judiciare, evidenţiindu-se mecanismele prevăzute în Codul de procedură penală, precum şi în Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti. Cu aceeași ocazie, a fost prezentată situaţia cauzelor având ca obiect infracţiuni de corupţie, respectiv numărul acestora (înregistrate în fond şi apel), subliniindu-se durata scurtă de soluţionare, cel mai lung termen pentru perioada de referinţă (septembrie 2014 – mai 2015) fiind de șapte luni şi două zile.

Avem creștere economică solidă !

Actuala creștere economică a României este sustenabilă, deci poate fi şi de durată, a ținut să precizeze, la sfârșitul săptămânii, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.
„Pierderile de producţie din perioada crizei au fost în totalitate recuperate, creşterea economică din prezent este bună, și, judecând după standarde actuale la nivel cel puţin european, este şi sustenabilă”, a precizat Isărescu. El a mai afirmat că deficitul de cont curent s-a corectat serios, cu valori de la 14% la mai puţin de 1%, iar la momentul actual, inflaţia a atins minime istorice, situându-se sub 1% în termeni anuali.
Totuși, el a mai atras atenția asupra faptului că suntem faţă în faţă cu o mare provocare, adică ceea ce vom face de-acum înainte, pentru a asigura continuitatea acestui proces de creștere a economiei.

România a semnat Acordul privind indicațiile geografice

Ministerul Afacerilor Externe anunță, printr-un comunicat, că reprezentantul nostru permanent la Geneva a semnat actul privind Acordul de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice – un nou tratat în domeniul proprietății intelectuale care garantează protecție produselor care se comercializează la nivel internațional și care sunt renumite pentru calitățile pe care le au, specifice zonei geografice din care provin. Actul răspunde necesității modernizării și ameliorării calității serviciilor oferite beneficiarilor sistemului de protecție a indicațiilor geografice și va contribui la promovarea comercială, în plan global, a produselor protejate prin indicații geografice.