Veniturile bugetare încasate de ANAF, depăşite cu 6,56 la sută

În perioada ianuarie – aprilie 2015, funcţionarii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au colectat venituri bugetare însumând peste 65.878 milioane de lei, ceea ce înseamnă depăşirea cu 6,56 la sută a programului de încasări stabilit de Ministerul Finanţelor. La bugetul de stat, de exemplu, gradul de realizare a programului de încasări a fost de 109,17 la sută, la bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate de 102,47 la sută, iar la bugetul asigurărilor sociale pentru şomaj de 106,82 la sută. În schimb, la bugetul asigurărilor sociale de stat programul a fost îndeplinit doar în procent de 99,36 la sută, „ca urmare a creşterii volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, precum şi a reducerii cu 5 puncte procentuale a contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajator”, se arată în comunicatul ANAF.

Articol din Codul Fiscal declarat neconstituţional

La finele săptămânii precedente, plenul Curţii Constituţionale a admis, cu majoritate de voturi, că pedeapsa cu închisoare de la un an la şase ani pentru reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă este neconstituţională. Odată cu publicarea acestei decizii în Monitorul Oficial, articolul declarat neconstituţional va fi suspendat timp de 45 de zile, ceea ce înseamnă că acesta nu se va mai aplica. Dacă pe durata celor 45 de zile Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu va pune în acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei, efectele juridice ale acestora vor înceta definitiv, după expirarea celor 45 de zile.

Grupări infracţionale destructurate de poliţişti

Săptămâna trecută, lucrătorii Inspectoratului General al Poliţiei Române specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 44 de acţiuni operative, inclusiv pe teritoriul Prahovei, pentru destructurarea unor grupări infracţionale axate pe trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani. În urma acestor infracţiuni, au fost ridicate 21 laptopuri, 12 tablete, 67 telefoane mobile, 52 cartele SIM, 32 medii de stocare,4 arme, 60 grame haşiş, 6 grame heroină, 215 grame cocaină, 5 cântare electronice folosite în activitatea infracţională. De asemenea, au fost confiscate două kilograme de aur sub formă de lingouri, tablouri, 391.400 de lei, 161.480 de euro şi 870 de dolari, fiind instituite sechestre asigurătorii asupra a trei autoturisme şi a două imobile, pentru recuperarea prejudiciilor.