Violeta Stoica

Deși zi de weekend, sâmbătă, angajații societății publice de transport din Ploiești erau la datorie, pentru că vineri seară, cele zece autobuze cumpărate de la o firmă din Sibiu au sosit în garajul Transport Călători Express. Mijloacele de transport în comun achiziționate de TCE vor intra în circulație deja începând de mâine, pe mai multe trasee din oraș, după ce lucrătorii societății ploieștene de transport în comun le-au făcut verificările tehnice și le-au instalat compostoarele de bilete. Șapte dintre autobuzele MAN achiziționate sunt de dimensiuni standard, iar celelalte trei sunt articulate.
Pe de altă parte, societatea TCE – aflată în subordinea Consiliului Local Ploiești – a început recondiționarea și reparațiile capitale la tramvaie, pentru ca, până la finalizarea lucrărilor la căile de rulare, să fie gata 20 de astfel de mijloace de transport în comun.
Sâmbătă, mare vânzoleală în curtea SC Transport Călători Express, societatea aflată în subordinea Consiliului Local Ploiești. Forfotă printre șoferii de autobuz, forfotă printre angajații care lucrau la verificarea tehnică a celor zece autobuze rulate care au ajuns încă de vineri seară la Ploiești, tocmai de la Sibiu. Șapte dintre mijloacele de transport în comun, de dimensiuni standard, sunt albe cu portocaliu, iar celelalte trei, articulate, sunt de culoare roşu închis. Toate au fost achiziționate, în urma unei licitații publice, în luna octombrie, iar mijloacele de transport vor intra în circulație deja din această săptămână pe traseele din Ploiești, cel mai probabil începând de mâine.
SC Best Omnibus din Sibiu a câştigat licitaţia organizată de Transport Călători Express care va îmbunătăţi parcul auto al societăţii de transport public din Ploieşti.
Oferta depusă de societatea comercială din Sibiu a avut un preţ mai mic decât valoarea estimată, reprezentând cu circa 500 de euro mai puţin pentru fiecare autobuz în parte. Faţă de cerinţele din caietul de sarcini, toate cele zece autobuze au şi sistem video interior, ceea ce va permite semnalarea eventualelor infracţiuni care ar putea avea loc în aceste mijloace de transport şi folosirea imaginilor înregistrate pentru depistarea răufăcătorilor. Prin introducerea în circulaţie a noilor mijloace de transport achiziţionate de TCE se va renunţa , treptat, la autobuzele articulate tip Ikarus, vechi de 35 de ani.

• Tramvaiele au intrat în reparații capitale, primul fiind deja gata

40 de angajați ai societății de transport lucrează de zor pentru recondiționarea tramvaielor. La depoul ce aparține Transport Călători Express, din strada Găgeni, primul mijloc de transport a fost finalizat și arată cu totul altfel decât cele care nu au intrat în reparații. “Am executat o reparație de amploare la acest tramvai, însemnând sistem de rulare, sistem de acționare, aspect exterior și interior. Modernizarea se efectuează atât cât ne permite bugetul și sperăm ca publicul călător să fie mulțumit de aceste îmbunătățiri pe care le-am făcut”, a declarat Cristian Iancovici, directorul TCE Ploiești. Costurile recondiționării au constat în materiale și piese în valoare de circa 4.000 de euro.
Alte 19 tramvaie vor fi modernizate de angajații societății de transport public până la finalizarea lucrărilor la căile de rulare, municipalitatea urmând să achiziționeze, din anul 2016, tramvaie noi, cu ajutorul fondurilor europene. Costul unui asemenea mijloc de transport nou se ridică, în medie, la 1,5 milioane de euro, în funcție de dotări și de capacitate.