Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat, miercuri, că în ultima perioadă, se constată o uşoară creştere a cazurilor de varicelă şi zona zoster, în special la adulţi.

„Varicela a început să apară mai ales la adulţi. La adulţi, varicela dă forme severe. Adultul se umple de bube pe tot corpul şi poate să facă chiar şi pneumonie sau encefalită. Avem cam două-trei cazuri pe zi. Acesta este un semnal că începe să se „mişte” virusul respectiv. Varicela la adult este importantă, de la adult se transmite foarte uşor la copil”, a afirmat Adrian Streinu Cercel.

A crescut „uşor” şi numărul cazurilor de persoane cu zona zoster, boală care se transmite foarte repede la copil în cazul în care acesta nu este vaccinat.

„Atunci când apare la adult, o transmite rapid şi copilului dacă copilul nu este vaccinat. Vaccinul este recomandat de Comitetul Naţional de Vaccinologie, însă nu este inclus şi în Programul Naţional de Imunizare, gratuit. Oamenii trebui să înţeleagă că atunci când un vaccin este recomandat, în contextul în care nu există fonduri aferente, el nu este şi inclus pe lista vaccinurilor asigurate de către Ministerul Sănătăţii. Recomandarea înseamnă că deja s-au făcut evaluările necesare şi este bine ca acest vaccin să fie făcut, pe banii părinţilor”, a explicat managerul institutului.