Săptămâna viitoare va fi dat ordinul de începere şi pe tronsonul Bd. Republicii – Gara de Vest

Violeta Stoica

Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, şi reprezentantul societăţii Tancrad SRL Galaţi, Lucian Stanciu, au semnat, ieri dimineaţă, contractul de execuţie a lucrărilor pe ultimul tronson al căii de rulare a tramvaielor – cel aflat între Bd. Republicii şi Gara de Vest.
Deşi deschiderea ofertelor a avut loc cu mai bine de un an în urmă, respectiv în luna iulie 2013, din cauza contestaţiilor depuse de firmele care s-au înscris în cursa pentru semnarea contractului, în cele din urmă, a avut loc parafarea documentului care permite deschiderea şantierului şi pe acest sector în lungime de 6,9 kilometri.
Societatea gălăţeană Tancrad SRL este liderul asocierii care a câştigat licitaţia, din care mai fac parte Dorsalve SRL şi RBX Tudan Electric, valoarea contractului de lucrări semnat ieri fiind de 45,8 milioane de lei fără TVA. Firma din Galaţi mai lucrează, în prezent, şi la un alt sector, de pe strada Gheorghe Doja, pe tronsonul aferent liniei tramvaiului 101.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Ploieşti, lucrările la acest tronson vor începe – cel mai probabil – din zona Gării de Vest, și în afara modernizării propriu-zise a căii de rulare, vor mai fi executate şi 17 peroane adaptate persoanelor cu dizabilităţi şi elementele specifice de semnalizare şi automatizare.
„Astăzi (n.n. – ieri) am semnat contractul de execuţie pentru ultimul tronson, de la Complexul Nord până la Gara de Vest. Practic, de un an eram în procedura de atribuire a acestor lucrări şi, în sfârşit, am reuşit să finalizăm această procedură şi să semnăm acest contract. A durat atât de mult pentru că au fost contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, procese, tot felul de lămuriri, discuţii, lucruri care s-au întâmplat în toată această perioadă. Sper ca aşa ceva să nu se mai întâmple, pentru că acum a fost introdusă Ordonanţa de Guvern care prevede achitarea unei taxe pentru astfel de contestaţii, multe dintre ele făcute de dragul contestaţiilor. Ceea ce mă bucură este că, în sfârşit, în acest moment, putem vorbi despre reabilitarea tuturor liniilor de tramvai din municipiul Ploieşti. Vestea mai puţin bună pentru locuitorii din zonă este că pe Şoseaua Vestului vor avea loc aceste lucrări şi, practic, vom avea şi mai mult deranj în oraş. În final, după ce se vor încheia toate aceste lucrări, vom putea vorbi despre creşterea calităţii vieţii, în transportul public şi în tot ceea ce înseamnă trama stradală. Ordinul de începere a lucrărilor pe acest sector probabil îl vom da săptămâna viitoare şi sperăm că vom reuşi să finalizăm această lucrare înainte de termenul stabilit”, a declarat, după semnarea contractului, primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu.
Potrivit reprezentantului asocierii care a câştigat contractul de lucrări – directorul executiv al Tancrad, Lucian Stanciu – traficul nu va fi întrerupt complet pe acest tronson, ci doar pe anumite benzi de circulaţie, alternativ.