A.M.

Aproximativ 60.000 de asistenţi medicali generalişti din România care au absolvit învăţământul postliceal şi învăţământul superior până la data de 1 ianuarie 2007 vor putea participa, începând din această toamnă, la un program de completare şi perfecţionare a formării iniţiale, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale. Programul a fost iniţiat în vederea îndeplinirii de către această categorie profesională a cerinţelor minime de formare prevăzute de directivele europene în vigoare pentru domeniul sănătăţii.
Absolvirea cursurilor de perfecţionare va aduce recunoaşterea automată a calificării în statele membre ale UE, atât pe baza certificatului de revalorizare a competenţelor profesionale (la nivel de învăţământ postliceal), cât şi pe baza diplomei de licenţă de asistent medical generalist, obţinute în conformitate cu legislaţia în vigoare (la nivel de învăţământ universitar). Participarea cadrelor sanitare la programul amintit va determina şi creşterea calităţii serviciilor de îngrijire din sănătate.
Programul va fi pus în aplicare de către şcolile postliceale publice de profil şi de instituţiile de învăţământ superior acreditate, iar pentru acest lucru, atât Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi şcolile postliceale publice de profil, instituţiile acreditate de învăţământ superior şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România pot accesa fonduri europene în termen de cinci ani de la implementare. La nivel naţional, programul de revalorizare a fost elaborat cu sprijinul experţilor Comisiei Europene şi ai statelor membre. Documentul a fost aprobat prin ordinul comun al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Sănătăţii nr. 4.317/943/2014 şi are avizul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România. În ultimii ani, mii de asistenţi medicali au plecat în străinătate, unde pot obţine salarii mai bune decât cele din ţară, acestea ajungând şi la câteva mii de euro lunar.