Ucraina a afirmat ieri că „trupe ruse” au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile. Ucraina a cerut Uniunii Europene să îi acorde un „ajutor militar de anvergură” în urma unei „invazii ruse nedisimulate”, conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat ieri, într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza „intruziunii trupelor ruse” în Ucraina, unde situaţia se „deteriorează rapid”. „Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (…). Ajunge cu conivenţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură”, a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE. „Ieri, soldaţii ruşi au preluat controlul asupra oraşului
Novoazovsk”, situat pe litoralul Mării Azov, cu 11.000 de locuitori, a anunţat Consiliul ucrainean de securitate şi apărare pe Twitter, adăugând că mai multe alte sate din proximitate au fost, de asemenea, cucerite. Ucraina a acuzat, în repetate rânduri, trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens. Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească. „Am luat decizia de a anula vizita de lucru în Turcia în faţa deteriorării rapide a situaţiei în regiunea Doneţk, în special la Amvrosiivka şi Starobeşeve, din cauza intruziunii trupelor ruse”, a anunţat preşedintele. El a adăugat că a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune. Poroşenko ar fi trebuit să asiste ieri, în Turcia, la învestitura preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ocazie cu care urma să aibă şapte întâlniri bilaterale.

Iulia Timoşenko solicită impunerea legii marţiale în estul Ucrainei

Liderul partidului Batkivşcina, fostul premier Iulia Timoşenko, a declarat că este necesară impunerea imediată a legii marţiale în estul Ucrainei din cauza agresiunii externe, după cum a relatat Interfax Ucraina, în pagina electronică de ieri. „Trebuie să facem primii trei paşi. Primul este impunerea imediată a legii marţiale în regiunile Doneţk şi Lugansk. Aceasta ne va consolida puternic sistemul de apărare şi coordonarea acţiunilor noastre”, le-a spus ea ieri reporterilor din Kiev.
În plus, Timoşenko a declarat că este necesar ca preşedintele Petro Poroşenko să preia controlul asupra tuturor nivelurilor de management ale apărării ţării. „Iar în al treilea rând este necesar să convocăm o întâlnire extraordinară a Verhovna Rada şi să aprobăm impunerea legii marţiale în regiunile Doneţk şi Lugansk”, a declarat ea. Ea a afirmat, de asemenea, că Parlamentul ucrainean ar trebui să ceară Guvernului şi oamenilor din lumea întreagă să ofere asistenţă militară eficientă Ucrainei. „Nu mai putem să considerăm tot ce se întâmplă în estul Ucrainei un atac terorist al unor separatişti necunoscuţi. Trebuie să spunem onest că Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei”, a precizat Timoşenko. Ea a declarat, de asemenea, că echipa ei va „sta alături de preşedinte şi autorităţile ucrainene” în problema apărării.