Violeta Stoica

În cadrul şedinţei de guvern care a avut loc joi, Executivul a alocat, din fondul de rezervă, sume importante pentru judeţele care au fost afectate de inundaţiile produse la începutul acestei săptămâni, în mai multe zone din ţară.
Pentru că, din nefericire, şi unele localităţi din judeţul Prahova au fost măturate de viiturile puternice care au afectat drumuri, poduri şi podeţe – în unele cazuri fiind vorba despre distrugeri masive – Guvernul Ponta a prevăzut suma de 3,74 milioane de lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii.
Aceşti bani vor fi folosiţi pentru reabilitarea infrastructurii rutiere afectate de căderile masive de precipitaţii şi de viiturile produse în urma ploilor, cu o mică parte din această sumă urmând să fie achiziţionate şi trei generatoare de curent care să fie la dispoziţia localităţilor.
Executivul a adoptat, în cadrul şedinţei de acum două zile, alocarea unor sume importante din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului pe anul 2014 pentru judeţele care au fost afectate de inundaţii, bani care vor avea destinaţia strictă de înlăturare a efectelor inundaţiilor produse în ultima perioadă.
Pe lângă Argeş, Gorj, Vâlcea, Olt şi Teleorman – judeţe care au avut cel mai mult de suferit în timpul inundaţiilor produse fie de precipitaţii, fie de revărsarea unor râuri – pentru judeţul Prahova s-au alocat fonduri în valoare totală de 3,74 milioane de lei.
Potrivit prefectului de Prahova, Rodica Paraschiv, autorităţile judeţene au solicitat Guvernului alocarea următoarelor sume pentru localităţile afectate de inundaţii, dar şi pentru Consiliul Judeţean Prahova. Cea mai mare sumă a fost cerută pentru localitatea cel mai grav afectată de inundaţiile de la începutul acestei
săptămâni – Proviţa de Jos – respectiv 1.301.875 de lei. Pentru Proviţa de Sus s-a solicitat alocarea sumei de 715.000 de lei, pentru Măgureni – 587.500 de lei, pentru Starchiojd – 157.500 de lei, pentru Teişani – 78.125 de lei, în timp ce pentru Consiliul Judeţean Prahova – 900.000 de lei (din aceste fonduri urmând să fie achiziţionate şi trei grupuri electrogene necesare în eventualitatea întreruperilor la furnizarea energiei electrice).
Comuna Proviţa de Jos a fost măturată de ape, la începutul acestei săptămâni. Curţi inundate, construcţii parţial afectate de viituri, 10 hectare de teren agricol inundate, patru vaci care au fost luate de ape şi s-au înecat, dar şi şase autoturisme avariate – acesta ar fi bilanţul prăpădului lăsat în urmă de inundaţii în proprietăţile private ale locuitorilor din zonă.
Pe de altă parte, însă, infrastructura rutieră a avut mult de suferit, mai multe drumuri comunale şi drumuri săteşti fiind fie avariate parţial, fie acoperite de aluviunile aduse de pe versanţi.
Aluviunile au colmatat şi şapte poduri, cel situat în punctul Sitari, din satul Drăgăneasa, fiind avariat în proporţie de 80%. Şi cinci podeţe au fost distruse complet sau avariate.
Fondurile alocate de Guvernul Ponta, în cadrul şedinţei de joi, vor fi folosite, exclusiv, pentru refacerea infrastructurii.