Ana M.

Anul acesta, aproximativ două mii de elevi care au terminat cursurile clasei a XII-a în şcoli din Prahova nu s-au mai înscris la bacalaureat. Astfel, dintre cei 6.642 de absolvenţi de liceu din seria curentă vor fi candidaţi la sesiunea de vară a examenului maturităţii doar 4.640. Această situaţie se regăseşte an de an, în judeţ, pentru că mulţi dintre liceeni rămân corigenţi sau repetenţi, iar alţii nu se simt pregătiţi să susţină probele din cadrul examenului – mai ales în condiţiile în care toate sălile sunt supravegheate prin camere video, ceea ce descurajează tentaţia copiatului.
An de an există, însă, şi absolvenţi decişi să se angajeze imediat după terminarea studiilor liceale sau să urmeze anumite şcoli postliceale unde pot învăţa o meserie fără a avea nevoie de diplomă de bacalaureat. Pe de altă parte, chiar şi cu o diplomă în buzunar, destui tineri întâmpină greutăţi în a-şi găsi un loc de muncă, aşa că este de înţeles de ce unii sunt descurajaţi sau dezorientaţi şi amână susţinerea examenului de bacalaureat.
În total, în perioada 26-20 mai a.c., 5.955 de candidaţi s-au înscris la sesiunea de vară a bacalaureatului din 2014, dintre care 1.315 de candidaţi provin din serii anterioare. Şi acest ultim număr poate fi considerat destul de mic, deoarece, an de an, mii de tineri care susţin examenul nu reuşesc să obţină media 6 la probele scrise- adică media minimă necesară pentru a fi declaraţi promovaţi.
Anul trecut, situaţia era oarecum similară, dintre cei aproximativ 8.300 de absolvenţi de clasa a XII-a, 5.632 s-au înscris la sesiunea de vară a bacalaureatului, iar lor li s-au adăugat aproximativ 1.500 de candidaţi din seriile anterioare. În 2013, în Prahova, procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost de 60, 56% înainte de contestaţii (mai bun decât cel înregistrat în 2012) şi de 61, 60% după soluţionarea contestaţiilor.
Anul acesta, examenul maturităţii va începe în data de 10 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În perioada 11-13 iunie se va desfăşura proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, între 16 şi 20 iunie – cea de evaluare a competenţelor digitale, iar în perioada 23 – 27 iunie- evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Pe 30 iunie, candidaţii vor susţine prima probă scrisă: cea la limba şi literatura română, pe 1 iulie – proba la limba şi literatura maternă, pe 2 iulie – proba obligatorie a profilului, iar pe 4 iulie – proba la alegere a profilului şi specializării.